Lijntje coke

Niet zo onschuldig

Eén op de twintig Nederlanders heeft wel eens cocaïne (coke) gebruikt. Maar een lijntje coke snuiven is niet zo onschuldig als je misschien denkt. Wat doet een lijntje coke met je? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom je al verslaafd kunt raken van één lijntje coke. Ook helpen wij je van je verslaving af met een effectief bewezen behandelprogramma. Je komt daarvoor naar een van onze behandellocaties en herstelt terwijl je thuis woont.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de cocaïnetest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Wat doet een lijntje coke met je?

Cocaïne is een pepdrug. Je voelt je vrolijk, energiek en alert en krijgt meer zelfvertrouwen. Het is een wit poeder dat gemaakt wordt van bladeren van de Zuid-Amerikaanse cocaplant. De meeste mensen gebruiken coke door het te snuiven. Je legt het poeder neer in de vorm van een streepje om het makkelijker op te kunnen snuiven. Daar komt de naam ‘lijntje coke’ vandaan.


"Het begon met begon met XTC maar dit ruilde ik al snel in voor cocaïne toen ik daar voor het eerst mee in aanraking kwam. Al snel was het zo dat ik het grootste deel van de week 's avonds cocaïne gebruikte."  Sara (26)
Stop net als Sara met jouw verslaving.
Ik kom uit een fijn en warm gezin waar alles op orde was. We hadden het goed, eigenlijk de perfecte basis voor een stabiel en degelijk leven in de ogen van veel mensen. Maar dat veranderde voor mij toen mijn vader ziek werd toen ik 22 was. Als kind wist ik al nooit goed hoe ik met tegenslagen om moest gaan en wat ik dan met mijn emoties aan moest. Ik vluchtte in ongezonde manieren van afleiding. Zo ook toen het nieuws kwam dat mijn vader niet meer beter zou worden. Op dat moment had ik een baantje in de horeca waar het na werktijd altijd wild eraan toe ging. Meerdere avonden per week dronk ik daar veel alcohol. Het kwam vaak voor dat we daarna nog uit gingen, veel collega’s gebruikten dan verschillende soorten harddrugs. Ook ik bezweek daar voor, om maar weg te rennen van mijn echte emoties. Het begon met XTC maar dit ruilde ik al snel in voor cocaïne toen ik daar voor het eerst mee in aanraking kwam. Al snel was het zo dat ik het grootste deel van de week ’s avonds cocaïne gebruikte. Met mijn studie was ik maar gestopt want dat lukte allemaal niet. In de ogen van mijn collega’s was ik een losbandige meid die van het leven één groot feest maakte en daarin geen grenzen kende. Maar eigenlijk was het niet meer dan het puur verhullen van mijn verdriet. De mensen die dichtbij mij stonden hadden wel door dat het niet goed ging met me. Mijn vriendin merkte dat ik loog over mijn drugsgebruik. Zij heeft me hiermee geconfronteerd en zou, omdat ze er zelf ook onderdoor ging, bij mij weggaan als er niks veranderde. Ik zag in dat dit helemaal niet was wat ik wilde. Uiteindelijk was dat gesprek met haar een hele openbaring waarin ik alles op tafel heb gegooid. Samen hebben we besloten dat ik naar de huisarts zou gaan voor mijn verslavingsproblemen. Hij heeft mij naar Trubendorffer doorverwezen. Bij mijn behandelaar voelde ik me meteen gezien en gehoord. Ik had het gevoel eerlijk te kunnen zijn over alles, dat was heel fijn. We hebben niet alleen mijn verslaving onder handen genomen, maar ook mijn onderliggende problemen van het niet met tegenslagen om kunnen gaan. Ook vond ik het fijn om naar de zelfhulpgroepen te gaan. Het is nu bijna een jaar geleden dat ik mijn behandeling bij Trubendorffer afrondde en ik ben sindsdien abstinent én een stuk gelukkiger, mede doordat ik weet hoe ik mijn verdriet een plekje kan geven. Oh ja, mijn studie heb ik ook weer opgepakt!

Gevolgen van een lijntje coke

Een lijntje coke snuiven kan zo lekker zijn dat je er meteen psychisch verslaafd aan raakt. Bovendien is het opwekkende en euforische effect van de coke maar een half uur merkbaar en kun je je daarna behoorlijk moe en somber voelen. De verleiding is dan groot om na dat ene lijntje coke nog meer te gaan gebruiken. Coke is niet of nauwelijks lichamelijk verslavend. Je ervaart geen ontwenningsverschijnselen als je stopt. Als je regelmatig veel cocaïne gebruikt, kan tolerantie ontstaan. Je hebt dan steeds meer coke nodig om hetzelfde effect te ervaren.


Herstellen van je cocaïneverslaving

Kun je na dat ene lijntje coke niet meer zonder? Lukt het je niet om te stoppen, ook al ervaar je problemen door je cokegebruik? Bel dan 0800-999 9998 en meld je aan bij Trubendorffer. Ons intensieve behandelprogramma bestaat uit persoonlijke begeleiding door onze verslavingsdeskundigen en deelname aan zelfhulpgroepen. Daarmee is jouw kans op blijvend herstel het grootst.

☎ Bel 0800 - 999 999 8