Afkickverschijnselen

Hoe deal je ermee

Afkickverschijnselen treden op nadat je bent gestopt met het overmatig gebruik van alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen. Je lichaam is gewend geraakt aan deze stoffen en heeft ze nodig om te kunnen functioneren. Wil je stoppen met je verslaving? Heb je last van afkickverschijnselen? Wij helpen je.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Hoe lang duren afkickverschijnselen?

Bij een verslaving is er naast een lichamelijke afhankelijkheid ook sprake van een geestelijke afhankelijkheid. Je bent gewend geraakt aan het prettige gevoel dat alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen je geven. Bij gebruik ervan komt er in je hersenen namelijk een stoot vrij. Dopamine is het beloningshormoon. Het zorgt voor een tijdelijke euforisch gevoel, een roes. Dit effect heeft een verslavende werking.

Als je stopt met alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen krijg je afkickverschijnselen. Die kunnen in het begin best wel heftig zijn. Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren, maar het geestelijk afkicken van een verslaving is een stuk moeilijker. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken bij het afkicken. Wij kunnen die hulp bieden, omdat we weten wat er allemaal komt kijken bij het overwinnen van een verslaving.


Wat zijn afkickverschijnselen?

Afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd, treden op nadat je bent gestopt met het overmatig gebruik van alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen. Je lichaam is gewend geraakt aan deze middelen. Als je stopt, geeft je lichaam allerlei signalen af. Die noemen we afkickverschijnselen.


Hoe lang duren afkickverschijnselen?

Hoe lang afkickverschijnselen duren, is afhankelijk van veel factoren. Hoe lang ben je verslaafd? Hoeveel gebruik je? Gebruik je gecombineerd? En hoe goed is je lichamelijke en geestelijke conditie? De afkickverschijnselen zijn de eerste 1 à 2 dagen het ergst, daarna worden ze al snel minder. Gemiddeld heeft je lichaam zo’n 5 dagen nodig om alle giftige, verslavende stoffen te verwerken en af te scheiden.


Afkickverschijnselen: jeuk

Afkickverschijnselen kunnen heel vervelend zijn en je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Afkickverschijnselen zoals jeuk zijn de eerste periode na het stoppen het ergst. Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid. Ze verschillen per persoon. Hoe lang ze ook duren: bij ons krijg je de juiste ondersteuning om ze aan te kunnen en om jouw verslaving te overwinnen.


Afkickverschijnselen: koorts

Koorts is ook één van de afkickverschijnselen die kan optreden. Denk verder aan slapeloosheid, een slecht humeur, angst, een verminderd concentratievermogen en een verhoogde eetlust. Na een dag zijn de ontwenningsverschijnselen op een hoogtepunt. Na een dag of drie heb je de ergste afkickverschijnselen meestal al gehad. Na 7 tot 10 dagen zijn de meeste afkickverschijnselen voorbij.


Afkicken van je verslaving

Lichamelijk ben je een verslaving relatief snel de baas. Lastiger is het om je ook geestelijk niet meer afhankelijk te voelen. Na de afkickverschijnselen ben je nog steeds de hele dag bezig met het middel, je denkt dat je niet zonder kunt, je voelt je verloren en hebt moeite om de dag door te komen. Wij helpen je met het stellen van nieuwe doelen, zodat je met vertrouwen de toekomst tegemoet kunt gaan.


Behandeling bij Trubendorffer

De allereerste stap voor de behandeling van je verslaving is een afspraak maken voor een intake bij Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Dat kan via ons gratis nummer, 0800-999 999 8, of via het online intakeformulier. Je krijgt direct een persoonlijke cliëntcoach toegewezen, die gedurende je gehele behandeling jouw aanspreekpunt blijft voor niet-behandelinhoudelijke zaken. Onze intake office is 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar.

Voor meer informatie over afkickverschijnselen kun je contact met ons opnemen via Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

☎ Bel 0800 - 999 999 8

”Categorie: Drugsverslaving