Medicijnverslaving

één van de moeilijkste verslavingen

Een medicijnverslaving is één van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen. Slaap- en kalmeringstabletten onderdrukken vaak een tijdelijk probleem, waardoor het voor jou moeilijk wordt om ermee te stoppen.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

 • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,8)
 • Behandeling volledig vergoed


Stoppen met medicijnen

Stoppen met medicijnen kan ertoe lijden dat je last krijgt van bijzonder heftige onthoudingsverschijnselen. Het is daarom belangrijk dat je goed stil staat bij de gevaren en symptomen van een medicijnverslaving. Bij een medicijnverslaving is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent om je verslaving zo effectief mogelijk te kunnen behandelen.


De gevaren van een medicijnverslaving

Gevoel onderdrukkende medicijnen pakken alleen tijdelijk je verschijnselen aan. Hierdoor blijven je achterliggende problemen vaak onopgelost. Samen vormen ze een nog groter en moeilijker probleem om op te lossen. Het aan één stuk door gebruik van bijvoorbeeld benzodiazepinen maakt je leven draaglijker, maar kleurloos.

Behalve directe gevaren levert een medicijnverslaving ook indirecte gevaren op voor je gezondheid. Wist je dat onder invloed van kalmerende middelen jaarlijks bijna 200 verkeersdoden vallen en maar liefst 20.000 gewonden?


Lijst met verslavende medicijnen

De volgende medicijnen kunnen tot lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid leiden:

 • angst-remmende medicijnen (= anxiolytica): o.a. benzodiazepinen
 • kalmerendemedicijnen (= sedativa, tranquilizers): o.a. benzodiazepinen
 • opiaten (= opioïden, sterke pijnstillers): opium, morfine en morfine-derivaten
 • slaapmiddelen (= hypnotica): o.a. barbituraten en benzodiazepinen
 • anti-depressiva

Ben je bang dat een medicijn dat je gebruikt mogelijk verslavend is, neem dan contact op met je huisarts.


Herkennen van
een medicijnverslaving


We weten nu wat de gevaren zijn van een medicijnverslaving. Maar hoe herken je een verslaving aan medicijnen? Als je langer dan de voorgeschreven 2 tot 6 weken aaneen kalmerende middelen of slaappillen slikt, dan loop je een serieus gevaar om een medicijnverslaving te ontwikkelen. Een medicijnverslaving kun je herkennen doordat je:

 • vaak een versufte indruk maakt
 • door een gebrek aan concentratie vaker valt dan gemiddeld
 • weinig emotie toont: zowel blijdschap als verdriet wordt onderdrukt
 • altijd een pillendoosje bij je hebt
 • tijdens het stoppen van je medicijngebruik onthoudingsverschijnselen toont, zoals: nervositeit, snel geïrriteerd zijn, slapeloosheid en angstig gedrag.

Herken je dit gedrag bij jezelf of bij een vriend(in) of familielid? Dan heb je mogelijk te maken met een medicijnverslaving. Het is dan zaak dat je zo snel mogelijk effectieve hulp inschakelt.


Behandeling van een medicijnverslaving

Bij ons krijg je een behandeling waarbij je thuis blijft wonen. Je hoeft niet te verblijven in een kliniek. Hierdoor kan je gewoon doorgaan met je werk of studie. Deze nieuwe ambulante behandeling is intensiever en bijna altijd effectiever dan de ‘klassieke’ klinische methode.

Een groot voordeel van je behandelingen in je eigen omgeving te volgen is dat je na je behandeling in een beschermde omgeving niet zomaar wordt toegestuurd naar het dagelijkse leven. Bij ons krijg je de kans om je geleerde kennis direct toe te passen in de samenleving.

Stop ook met je medicijnverslaving door gebruik te maken van onze online therapie. Je volgt wekelijks vanuit je eigen huis behandelingen met jouw behandelaar. Zo kan je onze behandelmethode volgen waar je ook bent. Het volgen van onze groepssessies is ook mogelijk via onze online mogelijkheden. Neem nu contact met ons op om van je medicijnverslaving af te komen, bel: 0800-999-999-8

☎ Praat nu met een deskundige
Toen mijn behandelaar mij vroeg of ik mijn ervaring met Trubendorffer wilde delen kon ik niks anders dan ‘ja’ zeggen. Zij hebben absoluut mijn leven gered.

Het begon onschuldig. Een medicijn voor mijn pijntjes. Al snel was ik hieraan verslaafd en had ik rock bottom bereikt. Maandenlang merkte ik al niks meer van het leven. Alles ging in een blur voorbij. Ik genoot niet meer van mijn werk, relaties en mijn kinderen. Dit was voor mij het moment dat het anders moest.

Dankzij de hulp en mijn dagelijkse meetings ben ik nog steeds elke dag zonder medicijnen. Ik kan weer genieten van het leven en mijn kinderen hebben weer een moeder die voor ze kan zorgen.

- Rachel
Categorie: Medicijnverslaving