Dubbele diagnose

Verslaving en psychische klachten

Naast je verslavingsproblemen kan er sprake zijn van een andere diagnose. Deze twee houden elkaar vaak in stand of hebben er toe bijgedragen dat je verslaving heftiger is geworden. Wij onderzoeken samen met jou of er sprake is van onderliggende problematiek om deze tevens te behandelen. Er zijn ook dubbele diagnoses waarvoor je bij ons niet kan worden behandeld, namelijk schizofrenie en (maniforme-) psychosen.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

 • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,8)
 • Behandeling volledig vergoed

Wat is een dubbele diagnose?

Mensen met een dubbele diagnose hebben gelijktijdig een psychische aandoening en een verslaving.De verslaving en de psychische aandoening versterken elkaar en bemoeilijken de behandeling. Een psychische stoornis kan het aantrekkelijk maken om drank of drugs te gaan gebruiken.

Veel voorkomende dubbele diagnoses:

 • Stemmingsstoornissen
  Stemmingsstoornissen die zich kenmerken door onder andere piekeren, een sombere stemming en geen fut hebben om iets te ondernemen of juist een verhoogde ‘manische’ stemming. Veelal gaat een depressieve stemming over wanneer iemand geen middelen meer gebruikt – maar niet altijd. Voorbeeld: alcohol drinken om gevoelens van somberheid niet te ervaren.
 • Angststoornissen
  Bijvoorbeeld niet de straat niet op willen gaan, het erg spannend vinden om (zonder middelen) een gesprek te voeren, paniekklachten of een specifieke fobie. Voorbeeld: medicatie (angstremmers/benzodiazepines) gebruiken om naar het werk te kunnen gaan.
 • Dwangstoornis en/of obsessief compulsieve persoonlijkheidstrekken
  Het niet kunnen loslaten van lijstjes en planningen, bepaald (ongewenst) gedrag moeten uitvoeren als reactie op een (onprettige) gedachte, hoge eisen stellen en taken niet af kunnen krijgen omdat het nooit goed genoeg is. Voorbeeld: lijstjes maken met ‘verboden’ voedsel (lekkere dingen) om zo af te vallen.
 • PTSS (Posttraumatische stressstoornis)
  PTSS is veel voorkomend bij cliënten met verslavingsproblematiek. Dit betekent dat iemand een traumatische ervaring heeft meegemaakt en hier nog last van heeft door er bijvoorbeeld over te dromen. Voorbeeld: blowen om de gedachtes aan een traumatische gebeurtenis te onderdrukken.
 • ADHD/ADD, Aandachtstekortstoornis, met of zonder hyperactiviteit
  Snel afgeleid zijn en je slecht kunnen concentreren, al vanaf de kindertijd. Voorbeeld: gebruik van cocaïne (“zelfmedicatie”), om er rustig van te worden. Dit kan duiden op AD(H)D.
 • Persoonlijkheidstrekken- en/of stoornis
  Langdurig gebruik van middelen kan de ontwikkeling van je identiteit en persoonlijkheidstrekken beïnvloeden. Ook kunnen sommige persoonlijkheidstrekken je verslaving (ongezond) in stand houden. Voorbeeld: als je geneigd bent impulsief te reageren (“alles of niets”), kan dit gokgedrag in de hand helpen.

Behandeling bij dubbele diagnose

Wij raden je aan om de opties voor hulp bij een dubbele diagnose eerst met ons te bespreken. Zo kunnen we samen bepalen of het voor jou verstandig is om de dubbele diagnose mee te laten behandelen of niet.

Als je akkoord bent met het plan, dan kun je de volgende dag beginnen met groepstherapie en zelfhulpgroepen. Je kunt ons direct bellen voor een eerste afspraak.

☎ Praat nu met een deskundige
Augustus 2015 kwam ik bij Trubendorffer binnen en was ik ten einde raad. Het is de beste stap uit mijn leven geweest. Ik ben zeer fijn ontvangen, de gesprekken verliepen goed en ik kreeg een behandelplan voor me waar ik me in kon vinden. Dankzij de behandelingen ben ik tot inzicht gekomen en heb ik geleerd om met mijn valkuilen om te gaan. Het fijne van de behandeling was dat mijn ouders werden betrokken bij mijn behandeling. Vandaag de dag heb ik geen problemen meer en kan ik weer genieten van het leven.
- Rob
Categorie: DubbeleDiagnose