Dubbele diagnose

Verslaving en psychische klachten

Naast je verslavingsproblemen kan er sprake zijn van een andere diagnose. Deze twee houden elkaar vaak in stand of hebben er toe bijgedragen dat je verslaving heftiger is geworden. Wij onderzoeken samen met jou of er sprake is van onderliggende problematiek om deze tevens te behandelen. Er zijn ook dubbele diagnoses waarvoor je bij ons niet kan worden behandeld, namelijk schizofrenie en (maniforme-) psychosen. Plan nu jouw intake of bel ons op 0800 – 999 999 8.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is een dubbele diagnose?

Mensen met een dubbele diagnose hebben gelijktijdig een psychische aandoening en een verslaving.De verslaving en de psychische aandoening versterken elkaar en bemoeilijken de behandeling. Een psychische stoornis kan het aantrekkelijk maken om drank of drugs te gaan gebruiken.

Veel voorkomende dubbele diagnoses:

  • Stemmingsstoornissen
    Stemmingsstoornissen die zich kenmerken door onder andere piekeren, een sombere stemming en geen fut hebben om iets te ondernemen of juist een verhoogde ‘manische’ stemming. Veelal gaat een depressieve stemming over wanneer iemand geen middelen meer gebruikt – maar niet altijd. Voorbeeld: alcohol drinken om gevoelens van somberheid niet te ervaren.
  • Angststoornissen
    Bijvoorbeeld niet de straat niet op willen gaan, het erg spannend vinden om (zonder middelen) een gesprek te voeren, paniekklachten of een specifieke fobie. Voorbeeld: medicatie (angstremmers/benzodiazepines) gebruiken om naar het werk te kunnen gaan.
  • Dwangstoornis en/of obsessief compulsieve persoonlijkheidstrekken
    Het niet kunnen loslaten van lijstjes en planningen, bepaald (ongewenst) gedrag moeten uitvoeren als reactie op een (onprettige) gedachte, hoge eisen stellen en taken niet af kunnen krijgen omdat het nooit goed genoeg is. Voorbeeld: lijstjes maken met ‘verboden’ voedsel (lekkere dingen) om zo af te vallen.
  • PTSS (Posttraumatische stressstoornis)
    PTSS is veel voorkomend bij cliënten met verslavingsproblematiek. Dit betekent dat iemand een traumatische ervaring heeft meegemaakt en hier nog last van heeft door er bijvoorbeeld over te dromen. Voorbeeld: blowen om de gedachtes aan een traumatische gebeurtenis te onderdrukken.
  • ADHD/ADD, Aandachtstekortstoornis, met of zonder hyperactiviteit
    Snel afgeleid zijn en je slecht kunnen concentreren, al vanaf de kindertijd. Voorbeeld: gebruik van cocaïne (“zelfmedicatie”), om er rustig van te worden. Dit kan duiden op AD(H)D.
  • Persoonlijkheidstrekken- en/of stoornis
    Langdurig gebruik van middelen kan de ontwikkeling van je identiteit en persoonlijkheidstrekken beïnvloeden. Ook kunnen sommige persoonlijkheidstrekken je verslaving (ongezond) in stand houden. Voorbeeld: als je geneigd bent impulsief te reageren (“alles of niets”), kan dit gokgedrag in de hand helpen.

Behandeling bij dubbele diagnose

We vinden het belangrijk om de onderliggende problematiek aan te pakken, maar de bijkomende psychische problematiek mag geen belemmering vormen voor ons behandelprogramma. De verslavingsproblematiek staat immers vooraan.

Complexe psychiatrische problemen (ernstige vorm van autisme, zwakbegaafdheid, schizofrenie en maniforme psychosen)  en ernstige persoonlijkheidsproblematiek (suïcidaliteit en crisisgevoeligheid) vragen om een andere benadering dan wij bieden kunnen.

Deelname aan zelfhulpgroepen is een belangrijk onderdeel van onze werkwijze, het is dus in jouw eigen belang dat je in staat bent deel te kunnen nemen aan de groepen binnen Trubendorffer en de zelfhulpgroepen buiten Trubendorffer.

Veelal voorkomende psychische problemen (stemmingsklachten, angst, ADHD of trauma) behandelen wij wel in ons programma.

Als je akkoord bent met het plan, dan kun je de volgende dag beginnen met groepstherapie en zelfhulpgroepen. Je kunt ons direct bellen voor een eerste afspraak.

Jouw situatie bespreken? Je mag altijd bellen.

Sharon
Trubendorffer

Augustus 2015 kwam ik bij Trubendorffer binnen en was ik ten einde raad. Het is de beste stap uit mijn leven geweest. Ik ben zeer fijn ontvangen, de gesprekken verliepen goed en ik kreeg een behandelplan voor me waar ik me in kon vinden. Dankzij de behandelingen ben ik tot inzicht gekomen en heb ik geleerd om met mijn valkuilen om te gaan. Het fijne van de behandeling was dat mijn ouders werden betrokken bij mijn behandeling. Vandaag de dag heb ik geen problemen meer en kan ik weer genieten van het leven.
- Rob
Categorie: DubbeleDiagnose