Ontwenningsverschijnselen alcohol

Dit zijn de afkickverschijnselen

Alcohol veroorzaakt vrijwel altijd ontwenningsverschijnselen zodra je stopt met drinken. Ook als je niet verslaafd bent kun je last krijgen van ontwenning. De ontwenningsverschijnselen, of afkickverschijnselen, van alcohol variëren van milde klachten zoals misselijkheid en spierkramp, tot een gespannen gevoel en hallucinaties. In het ergste geval kan er zelfs een toeval optreden.

Wij helpen je met het verzachten van de ergste afkickverschijnselen. Stoppen met alcohol hoeft geen straf te zijn. De beloning: een gelukkiger, gezonder en stabieler leven.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van alcohol?

Ontwenningsverschijnselen worden ook wel onthoudingsverschijnselen of afkickverschijnselen genoemd. Alcohol is giftig en heeft een flinke impact op je lichaam. Ook als je matig drinkt. Ben je heel lang verslaafd geweest aan alcohol, houd dan rekening met heftige ontwenningsverschijnselen.


Welke afkickverschijnselen krijg je als je stopt met alcohol?

Alcohol geeft afkickverschijnselen als je stopt. Want als je alcoholverslaafd bent en afkickt, is jouw lichaam inmiddels afhankelijk geworden van dit middel. Als je stopt met drinken, moet je lichaam weer wennen aan een nieuwe balans. Daarom krijg je last van ontwenningsverschijnselen.

Stoppen met alcohol geeft vrijwel altijd ontwenningsverschijnselen als je gedurende een langere periode hebt gedronken. Ben je bijvoorbeeld jong en heb je een half jaar lang gemiddeld zeven glazen per dag gedronken? Dan krijg je al te maken met dit soort verschijnselen.


Welke ontwenningsverschijnselen krijg je op korte termijn?

De belangrijksteontwenningsverschijnselen van alcohol zijn misselijkehied, beven, zweten en hoofdpijn. Dit zijn de afkickverschijnselen die je kunt krijgen in de week nadat je bent gestopt. Deze verschijnselen zijn op zich niet gevaarlijk en verdwijnen meestal na 7 tot 10 dagen

De volgende ontwenningsverschijnselen van alcohol kunnen binnen een week optreden:

Beven van je handen en zelfs je hoofd of andere lichaamsdelen. Dit verschijnsel doet zich voor bij alcoholisten die lang en zwaar hebben gedronken. Het wordt ook wel ‘tremor’ genoemd. Tremor treedt doorgaans op, daags nadat je bent gestopt met drinken. Het kan zelfs zo heftig zijn dat het overgaat in een toeval.

Ontwenningsverschijnselen van alcoholisme kunnen in het ergste geval levensgevaarlijk zijn. Met medicijnen wordt geprobeerd om deze te temperen.


Welke ontwenningsverschijnselen krijg je na een maand?

Je lichaam is in staat om snel af te kicken van alcohol. Ontwenningsverschijnselen zijn het meest voelbaar in de eerste dagen na het stoppen met drinken. Daarna zullen ze afvlakken. Na een week zijn ze meestal verdwenen. De enige ontwenningsverschijnselen waar je na een maand nog mee kunt kampen, zijn sombere gevoelens en slapeloosheid.


Welke ontwenningsverschijnselen krijg je op lange termijn?

Ook al ben je gestopt met drinken, je kunt alsnog lang blijven worstelen met de ontwenningsverschijnselen van alcohol. Lange termijn effecten kunnen zich voordoen bij je maag en darmen, je lever en je hersenen. Deze organen zijn vatbaar voor alcohol. Ze kunnen blijvend beschadigd raken als je gedurende een langere tijd stug hebt gedronken. Of herstel mogelijk is, hangt af van je leeftijd, hoe lang je hebt gedronken, de hoeveelheid drank die je hebt genuttigd en je overige leefgewoontes.

Heb je bijvoorbeeld altijd gezond en gevarieerd gegeten en extra vitaminen genomen, dan is de schade minder groot dan wanneer je je voeding hebt verwaarloosd. Ook ben je gevoeliger voor ziektes. Zo loop je een groter risico op kanker als je veel drinkt. Ook na het ontwennen van alcohol blijft het risico op kanker nog geruime tijd aanwezig.

Ben je vatbaar voor verslaving? Dan is de kans groot dat je de alcohol zal blijven missen. Wij helpen je met het aanleren van nieuwe leefgewoontes, zodat het makkelijker wordt om de alcohol voorgoed te laten staan. Dit doen we via ambulante behandeling bij jou in de buurt.


Hoe kun je afkickverschijnselen van alcohol tegengaan?

Hoe hevig deze ontwenningsverschijnselen zijn, verschilt per persoon. Het is afhankelijk van de ernst van de verslaving én je gevoeligheid voor alcohol ontwenningsverschijnselen. Wil je de afkickverschijnselen alcohol tegengaan? Dan kun je het beste vitamine B1 bij slikken, zodat je geen last krijgt van zenuwontstekingen, gaten in je geheugen of spierverlammingen.

Hoewel op de lange termijn stoppen met alcohol het beste voor je is, kan de afkickperiode heftig zijn. Door de ontwenningsverschijnselen kan de drang groot zijn om weer te gaan drinken. Ook kunnen de ontwenningsverschijnselen gevaarlijk zijn voor je lichaam. Stop dus nooit op eigen houtje.


Hulp bij ontwenning

Ben je verslaafd aan alcohol of drink je zo veel dat je bang bent dat je last krijgt van afkickverschijnselen? Dan is stoppen dringend nodig. Alcohol tast je lichaam en geest aan en beïnvloedt de kwaliteit van leven. Ben je gevoelig voor drank, dan adviseren wij volledige onthouding. Zelfs één glas is genoeg om je weer verslaafd te maken.

Wij bieden je professionele hulp en goede nazorg. We werken met een bewezen methode. Hierdoor reken je sneller af met ontwenningsverschijnselen. Je hebt daarna geen alcohol meer nodig om een leuk leven te leiden en je staat stevig in je schoenen. Meld je aan voor een gratis intakegesprek.

☎ Bel 0800 - 999 999 8