Onthoudingsverschijnselen

Wanneer zijn ze gevaarlijk?

Iedere stevige drinker die stopt met alcohol kent ze: die vervelende onthoudingsverschijnselen. Maar wat zijn onthoudingsverschijnselen? En welke onthoudingsverschijnselen zijn van betekenis en vragen acute hulp van een arts? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt het uit. Heb jij last van onthoudingsverschijnselen? Dan kunnen wij je ondersteunen bij het minderen of stoppen met alcohol met een bewezen effectief behandelprogramma. Je woont thuis en volgt het intensieve programma bij één van onze behandellocaties.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Hoe ontstaan onthoudingsverschijnselen van alcohol?

Wanneer je langere tijd veel drinkt, raakt je lichaam gewend aan alcohol. Als je dan ineens stopt of flink mindert, kun je onthoudingsverschijnselen krijgen. Niet iedereen krijgt evenveel last van onthoudingsverschijnselen. Meestal zijn de lichamelijke onthoudingsverschijnselen de eerste 24–48 uur het hevigst en binnen een week weer weg. Slecht slapen, een gespannen gevoel en een sterk verlangen naar alcohol kunnen langer aanhouden.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Wat zijn onthoudingsverschijnselen?

Onthoudingsverschijnselen die je kunt krijgen na het stoppen met alcohol zijn:

  • Zweten
  • Misselijkheid
  • Trillen, beven
  • Vermoeidheid
  • Spierkrampen
  • Jeuk
  • Hoge bloeddruk
  • Psychische klachten als onrust, somberheid, lusteloosheid en angst

Welke onthoudingsverschijnselen zijn gevaarlijk?

De meeste onthoudingsverschijnselen van alcohol zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Er zijn wel onthoudingsverschijnselen die van meer betekenis zijn, namelijk een insult oftewel toeval (bewustzijnsverlies met schokken) en een delirium tremens (sufheid en hallucinaties). Raakt iemand bewusteloos of verward in de dagen nadat hij of zij is gestopt met alcohol? Bel dan het alarmnummer voor medische hulp.


Trubendorffer helpt je van je drankverslaving af

Heb jij last van onthoudingsverschijnselen wanneer je minder alcohol drinkt of helemaal wilt stoppen? Haak dan niet af, maar zoek professionele begeleiding om van je alcoholafhankelijkheid te herstellen. Bij Trubendorffer hebben we al veel mensen blijvend helpen herstellen met ons ambulante behandelprogramma. Voor meer informatie en aanmelden bereik je ons op 0800-999 9998 of via een terugbel- of terugmailverzoek op onze website.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou