Wanneer ben je een alcoholist?

Doe de test

Een wijntje hier, een biertje daar. Niemand vindt het verontrustend als je regelmatig alcohol drinkt. Een alcoholverslaving valt dan ook niet snel op. Het kan zelfs zijn dat je een alcoholist bent zonder dit zelf door te hebben. Maar wanneer ben je een alcoholist? En wat als drinken een probleem is geworden? Doe de alcoholtest en check of jij een alcoholist bent.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Definitie alcoholist

De meeste mensen kunnen prima met drank omgaan. Ben je verslavingsgevoelig, dan kan het regelmatig drinken van alcohol uit de hand lopen. Maar wanneer ben je een alcoholist? De definitie van een alcoholist is iemand die langere tijd veel drinkt en hierdoor problemen heeft gekregen. Dat kunnen problemen zijn op gebied van gezondheid, werk of relationele problemen. Alcoholisme komt veel voor: 10% van de Nederlandse bevolking tussen 16 en 69 jaar is probleemdrinker. Dat zijn 1,1 miljoen mensen.


Hoeveel drinkt een alcoholist per dag?

Wanneer ben je nou precies een alcoholist? Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week. Voor vrouwen geldt de grens van 14 glazen per week. Een student drinkt gemiddeld 16 glazen per week.


Wanneer ben je alcoholist?

Bij een alcoholist denk je al snel aan mensen die niet meer functioneren en fysieke afhankelijkheid. Toch kun je verslaafd zijn aan alcohol zonder dat het opvalt. Het drinken van alcohol is nou eenmaal sociaal geaccepteerd. Het is daarom belangrijk zelf kritisch je eigen alcoholgebruik onder de loep te nemen. Zeker als je verslavingsgevoelig bent.

Het is verstandig om je af te vragen waarom je zoveel drinkt en of je ermee kan stoppen. Wanneer je drinkt om spanning, stress of depressieve gevoelens tegen te gaan, is het verstandig om hulp te zoeken. Regelmatig alcohol drinken kan leiden tot nare gevolgen op de korte en lange termijn.

Ben ik een alcoholist? Onze handige alcohol test geeft duidelijkheid.


Help! Ik ben een alcoholist

Blijkt uit de test dat je waarschijnlijk een alcoholist bent of loopt je alcoholconsumptie uit de hand? Neem contact met ons op. Wij bieden ook hulp als niet jij, maar iemand in je omgeving een alcoholverslaving heeft of ontwikkelt. Trubendorffer heeft jarenlange ervaring in hulp bij alcoholisme. Wij bieden ambulante zorg, zodat je gewoon thuis kunt blijven wonen en door kunt gaan met je dagelijkse leven.

Verslaafd aan alcohol? Neem voor meer informatie over wietverslaving maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek of bel direct. Wij beantwoorden al jouw vragen over alcoholisme.

 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou