AA Anonieme Alcoholisten

Steun van anderen bij het stoppen met drinken

AA oftewel, Anonieme Alcoholisten: je hebt vast wel eens van deze groepsbijeenkomsten voor alcoholverslaafden gehoord. De AA, Anonieme Alcoholisten, kunnen van grote waarde zijn als je verslaafd bent aan alcohol. Een AA kliniek biedt een veilige omgeving waarin je samen met lotgenoten ervaringen deelt, tips uitwisselt en elkaar kracht en hoop biedt. Dit alles met het doel elkaar te helpen bij het afkicken en anderen te inspireren om hetzelfde te doen.

Je wordt binnen de AA beschouwd als alcoholist als je geen grip meer hebt op je drinkgedrag en je leven daardoor onbeheersbaar is geworden. Als je denkt dat je een alcoholprobleem hebt, schroom dan niet om eens een AA kliniek binnen te stappen. Anonieme Alcoholisten komen gemiddeld eens per week bij elkaar. Voor het bijwonen van bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten hoef je geen geld te betalen. De enige vereiste om mee te kunnen doen, is je wens om te stoppen met drinken.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


AA Nederland

AA Nederland telt in totaal 240 groepen. Er zit er dus altijd wel eentje vlakbij, waar je ook woont. Je kunt ook altijd gewoon binnenlopen bij een groep van de Anonieme Alcoholisten bij jou in de buurt. Als je liever eerst met één van de groepsleden kennis wilt maken, kun je het beste kijken op de website van AA Nederland. Bij het groepenoverzicht staan nummers en e-mailadressen van groepsleden waarmee je contact kunt opnemen.

Ben je van plan om voor het eerst een AA-meeting te bezoeken? Kijk dan altijd van tevoren op de website van de betreffende groep. Bij sommige groepen moet je je namelijk vooraf aanmelden. Ook is het goed om te weten dat je altijd kunt overstappen naar een andere groep, als je je niet thuis voelt in een groep. Het kan afhangen van de persoonlijkheden binnen een groep of deze bij jou past.


Anonieme Alcoholisten, 12 stappen

Bij de Anonieme Alcoholisten wordt tijdens de groepsbijeenkomsten gewerkt volgens een 12 stappenplan. Deze 12 stappen zijn gericht op zelfinzicht, het erkennen van de alcoholverslaving, het herstellen van gemaakte fouten en het inspireren van elkaar. De eerste stap luidt: “Wij erkenden dat wij machteloos stonden tegenover de alcohol en dat ons leven stuurloos was geworden.”

Hoewel de 12 stappen van Anonieme Alcoholisten in 1935 zijn bedacht door evangelische christenen in Amerika, is het programma tegenwoordig helemaal niet meer zo spiritueel. Je hoeft dus niet gelovig te zijn om iets aan de 12 stappen van de Anonieme Alcoholisten te hebben.


Afkicken en Anonieme Alcoholisten

Bij Trubendorffer sporen we je aan om tijdens je behandeling bij ons, ook minstens één keer per week naar een AA-meeting te gaan. Tevens raden wij je aan om ook ná je behandeling te blijven gaan. Dat is niet alleen om het risico op een terugval te verminderen, maar ook omdat je op deze manier anderen met een alcoholprobleem kunt inspireren om hun afkickproces door te zetten.

Wil je meer te weten komen over Anonieme Alcoholisten of een alcoholverslaving? Bel Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose op 0800-999 999 8, we zijn dag en nacht bereikbaar. Of stuur een bericht dan nemen wij contact met je op.