Stoppen met alcohol

Wij helpen je

Wil jij minder drinken of helemaal stoppen met alcohol? Helemaal stoppen met alcohol is niet gemakkelijk en kan zorgen voor ontwenningsverschijnselen. Toch is het wel aan te raden. Wil jij stoppen of minderen met alcohol? De voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen. De kater is doodvermoeiend, die mist niemand. Zeker als je te veel drinkt is het belangrijk om (tijdelijk) te stoppen. Doe nu de alcoholtest om te zien of jij in de gevarenzone zit.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Lichamelijke voordelen stoppen met alcohol

Door alcohol word je losser en vergeet je even je zorgen, maar de volgende dag heb je spijt. Je voelt je moe, futloos en hebt een zwaar bonkend hoofd. Stoppen met alcohol verkleint direct de kans op allerlei ziektes en aandoeningen zoals kanker (in de lever, borsten, slokdarm en in de dikke darm), levercirrose, hoge bloeddruk, erectiestoornissen en hersenaandoeningen. Daarnaast neemt je lichaam beter vitamines op, waardoor je conditie verbetert en je je fitter voelt.

Effecten van stoppen of minderen met alcohol:

  • beter slapen, meer energie, betere concentratie en een beter geheugen
  • minder angstig en minder kans op depressie, hart- en vaatziektes en verschillende vormen van kanker
  • minder maagklachten, een frissere adem en afvallen

Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen. Let wel op dat je de alcohol niet vervangt door snoep en andere slechte snacks.


De psychische en sociale voordelen van stoppen met alcohol

Het kan misschien voelen als een sociaal gemis om helemaal geen alcohol meer te drinken, maar gênante momenten blijven je bespaard. Na een paar glazen kan je een beetje gek gaan doen, maar het wordt al snel een beschamende vertoning. Om nog maar te zwijgen over een kwade dronk en agressief gedrag.


Hoe kan je zelf stoppen met alcohol?

Wil jij de alcohol voortaan laten staan maar weet je niet zo goed hoe? Met dit stappenplan stop je zelf.

Zo kan je zelf minderen met alcohol drinken:

  1. Schrijf op waarom je geen alcohol meer wil drinken. Som de voordelen maar vooral de nadelen op. Lees dit terug op moeilijke momenten
  2. Houd een alcoholdagboek bij. Schrijf niet alleen op hoeveel je drinkt, maar ook wanneer. Licht je (drink)vrienden in, dan hoef je niet bij elk rondje uit te leggen waarom je niet drinkt
  3. Moeilijke momenten horen erbij. Zoek afleiding om je zinnen te verzetten

Lukt het jou niet om te stoppen met drinken? Dan kan het zijn dat je alcoholprobleem hebt. Wij kunnen jou helpen, de behandeling volg je op een van onze locatie, terwijl je gewoon thuis blijft wonen en met je leven doorgaat.

Als je wilt stoppen met alcohol, helpt het om ervaringen van anderen te horen. Niet iedereen is verslavingsgevoelig en begrijpt wat jij doormaakt. Wanneer je ervaringen van gelijkgestemden hoort, weet je dat je niet de enige bent. Dat geeft kracht.


Medicatie bij het stoppen: ja of nee?

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen ondersteunen bij het stoppen met drinken. Het zijn echter geen wondermiddelen en ze kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Deze medicatie is in te delen in verschillende groepen. Ga nooit zelf aan de haal met medicatie. Wij bieden professionele hulp en helpen jou om te stoppen met alcohol.


Stop nu met drinken, wij helpen je

Minderen met alcohol kan voor sommigen een optie zijn, maar helemaal geen alcohol meer drinken is de enige manier om alcoholmisbruik te voorkomen. Niet iedereen kan zichzelf aanleren om bij 2 drankjes te stoppen. Een glas alcohol is al ongezond, dus helemaal stoppen met alcohol is het beste. Wil je stoppen met drinken? Wij kunnen je helpen. Onze behandeling helpt jou van je verslaving af, hiervoor moet je volledig stoppen met alcohol drinken, dit noemen we abstinentie. Neem contact met ons op om je aan te melden en de mogelijkheden te bespreken.

☎ Bel 0800 - 999 999 8