Alcohol soorten

welke is het meest verslavend?

De meeste Nederlanders drinken wel eens alcohol. Er zijn verschillende soorten alcohol en daarvan zijn de bekendste wijn, bier en sterke drank. Hieronder vind je een lijst met de meest gedronken dranken. Drink jij regelmatig één of meer van deze alcohol soorten? Dan ken je de negatieve gevolgen (de bekendste: een kater). Steeds meer mensen stoppen met drinken. Wil jij dat ook? Wij helpen je op weg naar een nieuwe en gezondere levensstijl.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Alcohol soorten

Er bestaan verschillende soorten alcohol, zoals ethanol, methanol en sorbitol. Alcohol in drank is ethanol. Alcohol ontstaat door gisting van suikers. Zo wordt bier gemaakt uit graan, is wijn afkomstig van druiven en wodka door de gisting van aardappels. Ook andere soorten vruchten en melasse worden gebruikt om alcohol te maken.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Welke soorten alcohol zijn er?

Er zijn verschillende soorten alcoholische dranken, die worden onderverdeeld aan de hand van het percentage alcohol dat er gemiddeld in zit.

Verschillende soorten dranken met verschillende alcoholpercentages:

  • Alcoholvrije dranken: maximaal 0,1–0,5% alcohol
  • Alcoholarme dranken: maximaal 1,2% alcohol
  • Licht bier: 2–3,5% alcohol
  • Bier: 5% alcohol
  • Tripel bier: 7–10% alcohol
  • Sterke drank met frisdrank (mixers): 5–8% alcohol
  • Wijn: 12% alcohol
  • Sterke drank en shooters: 15–35% alcohol

Welke alcohol soorten zijn het meest verslavend?

Alcohol staat op de zesde plaats van meest verslavende stoffen. Het gaat hierbij om ethanol, dat als enige van de soorten alcohol in drank gebruikt wordt. Het maakt daarbij niet uit in wat voor drank de alcohol zit. Bier, wijn en sterke drank zijn allemaal even verslavend, aangezien het de alcohol is die de verslaving veroorzaakt.


Zo kun je stoppen met alcohol

Drink je regelmatig één of meer van de alcohol soorten wil je daar verandering in brengen? Alcohol is slecht voor je gezondheid. Het is beter om helemaal te stoppen met alcohol. Wil je de eerste stap zetten naar een leven zonder alcohol? Wij helpen je een gezondere levensstijl aan te nemen.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou