Effecten alcohol

welke zijn er?

Veel mensen in Nederland drinken regelmatig alcohol. Maar welke effecten heeft alcohol op je lichaam? Trubendorffer legt uit wat de effecten van alcohol zijn. Bovendien helpen wij je wanneer je verslaafd bent geraakt aan alcohol. Ons ambulante thuisprogramma heeft al veel mensen blijvend van de drank afgeholpen.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Effecten alcohol per glas

De effecten die alcohol heeft, zijn afhankelijk van je geslacht, de hoeveelheid die je drinkt, hoe snel je drinkt, of je erbij eet en of je afwisselt met niet-alcoholische dranken. Dit zijn de geschatte effecten van alcohol per glas:

  • 1–2 glazen: alert, vrolijk, ontspannen, warm gevoel, snellere hartslag en ademhaling
  • 2–7 glazen: ontremd, geheugenproblemen, tragere reacties
  • 6–14 glazen: emotioneel, ongecoördineerd, zelfkritiek verdwijnt, rood gezicht, black-out
  • 10–19 glazen: verdoofde zintuigen, in de war
  • Meer dan 20 glazen: bewusteloosheid, coma, overlijden
Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Effecten die alcohol heeft op je gezondheid

Wanneer je af en toe een glaasje drinkt, is alcohol niet slecht voor je gezondheid. Wanneer je vaak en/of veel drinkt, nemen de risico’s op gezondheidsproblemen toe. Zo verhoogt alcohol het risico op kanker (borstkanker, darmkanker, blaaskanker, slokdarmkanker, mond- en keelkanker), beroerte, dementie, leverziekten en verminderde vruchtbaarheid.


Risico op alcoholverslaving

In Nederland zijn ruim 1 miljoen zware drinkers: mensen die minimaal 14 glazen alcohol per week drinken. Ongeveer 80.000 van hen zijn verslaafd aan alcohol. Je kunt dan niet meer zonder alcohol en hebt last van de effecten van alcohol in je normale activiteiten. Je krijgt bijvoorbeeld sociale en financiële problemen en functioneert niet meer goed op school, studie of werk.


Behandeling van alcoholverslaving bij Trubendorffer

Heb je last van de verslavende effecten die alcohol heeft? Neem dan contact met ons op via 0800-999 9998 voor een intake. Bij Trubendorffer helpen we je met een ambulant programma, waarbij je in je eigen omgeving herstelt van je verslaving. Een klinische opname is meestal niet nodig, een detox soms wel. Mocht het nodig zijn, dan volg je eerst een detox behandeling in een erkende verslavingsinstelling elders. Dit kan bijvoorbeeld bij Fundamentum. Na de detox helpen wij je graag bij de rest van je behandeling.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou