Syndroom van Korsakov

Oorzaken, symptomen en hoe te voorkomen

Syndroom van Korsakov is een hersenziekte waarbij je geheugen en cognitieve vermogen ernstig zijn aangetast. Korsakov wordt veroorzaakt door een fors tekort aan vitamine B1, een stof die nodig is voor een goede werking van je hersenen.
Dit gebrek aan vitamine B1 is vaak het gevolg van een alcoholverslaving in combinatie met slecht en onvoldoende eten. Dit is ook de reden dat het syndroom van Korsakov door mensen vaak direct wordt gelinkt aan alcoholisme.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.

Wie hebben de ziekte van Korsakov?

Het syndroom van Korsakov staat bekend als een ziekte die alleen bij oudere mensen voorkomt, met name bij mannen. Maar je kunt Korsakov ook al oplopen voor je 50e, of als je vrouw bent. Het voornaamste criterium om het syndroom van Korsakov te krijgen, is zo’n 20 tot 30 jaar overmatig drinken.

Hoeveel mensen met de ziekte van Korsakov in Nederland rondlopen, weten we niet precies, maar de schattingen lopen uiteen van 8.000 tot 10.000. Ongeveer een kwart van hen leeft in verpleeghuizen, vaak op afdelingen met andere Korsakov-patiënten, mensen met hersenschade en/of mensen met dementie. Mensen met het syndroom van Korsakov kunnen namelijk niet meer voor zichzelf zorgen.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Symptomen van de ziekte van Korsakov

Je kunt de ziekte van Korsakov herkennen aan de volgende symptomen:

  • Geheugenverlies. Dit is de bekendste van alle symptomen van de ziekte van Korsakov. Je kunt nog maar lastig nieuwe informatie opslaan, waardoor je je van gebeurtenissen op de korte termijn weinig meer kunt herinneren. Maar ook veel oudere herinneringen vervagen.
  • Nauwelijks besef van de eigen situatie. Doordat het geheugen zo slecht is geworden, hebben mensen met de ziekte van Korsakov niet door dat ze ziek zijn.
  • Verlies van het idee van tijd en plaats.
  • Depressie.

Korsakov herkennen

Iemand met het syndroom van Korsakov vertoont door deze symptomen afwijkend gedrag. Vaak ben je erg vergeetachtig en verward. Merk je bij mensen dit gedrag, dan denk je misschien niet zo snel aan Korsakov, omdat je de ziekte niet goed kent. Je kunt het gedrag van mensen met Korsakov herkennen aan het volgende gedrag:

  • Fantasieverhalen bedenken. Mensen met de ziekte van Korsakov vullen de ontstane leegte in hun geheugen met confabuleren: het verzinnen van een nieuwe werkelijkheid.
  • Dingen plannen of organiseren is niet meer mogelijk voor iemand met het syndroom van Korsakov.
  • Moeite met het herkennen van andere personen. Ook dit komt door het geheugenverlies.
  • Faalangst, zelfverwaarlozing en vermijdingsgedrag.

Ziekte van Korsakov levensverwachting

De ziekte van Korsakov zorgt voor een lagere levensverwachting. Hoe veel lager dat is, heeft te maken met verschillende aspecten. Blijf je bijvoorbeeld doorgaan met alcohol drinken en weinig eten? Krijg je B1-supplementen toegediend? Iemand met het syndroom van Korsakov kan bij blijvend overmatig drinken en een slecht eetpatroon zelfs dementie ontwikkelen. Dit heet alcoholdementie en is, anders dan Korsakov, een progressieve ziekte.


Syndoom van Korsakov voorkomen

Het syndroom van Korsakov is, kortom, een ziekte die je niet wilt krijgen en waarvan herstellen maar in beperkte mate mogelijk is. Wil je meer weten over dit onderwerp omdat je bang bent dat je het syndroom van Korsakov hebt? Of misschien zie je wel symptomen van de ziekte bij iemand in je omgeving. Bel Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose op 0800-999 999 8, we zijn dag en nacht bereikbaar. Of stuur een bericht, dan nemen wij contact met je op.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou