Eetverslaving

Als eten een obsessie wordt

Eetstoornissen zijn er in vele soorten en maten. Je kunt lijden aan BED (Binge Eating Disorder, dit betekent dat je last hebt van eetbuistoornissen), boulimia of anorexia. Meestal heb je een obsessie met eten en gewicht. Een eetverslaving laat je bijvoorbeeld heel snel, heel veel eten zodat je het gevoel onderdrukt dat je vol zit. En daarna wil je weer stoppen en op je goede gewicht komen. Eetverslavingen zitten vol tegenstrijdigheden en zijn moeilijk te herkennen. Wij kunnen je hulp bieden bij een eetverslaving, echter bieden wij geen behandeling bij anorexia en bij boulimia enkel wanneer er geen sprake is van purgeren. Plan nu jouw intake of bel ons op 0800 – 999 999 8.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is een eetverslaving?

Je kunt een eetverslaving vergelijken met andere verslavingen aan bijvoorbeeld alcohol of cocaïne. Vaak komt het neer op het dwangmatig consumeren van voedsel of junkfood. Dit overeten kan een reactie zijn op stress, woede of emotionele pijn.

Eten wordt vaak als emotionele troost gebruikt en veel eten is niet ongebruikelijk in onze maatschappij. Pas als het overeten dwangmatig wordt en je er geen regie meer over lijkt te hebben, spreken we van een eetverslaving of eetstoornis.


Welke soorten eetverslavingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten eetverslavingen. Het is een misverstand dat een eetstoornis altijd met het uiterlijk te maken heeft. Vaak zijn er andere onderliggende redenen die tot een eetsverslaving of eetstoornis leiden.

  • Anorexia wordt gekenmerkt door een vervormd zelfbeeld en een angst om dik te worden.
  • Met boulimia heb je periodes van overmatige controle op je eten die worden afgewisseld met momenten dat je de controle compleet loslaat in de vorm van een eetbui.
  • Binge-eating lijkt op boulimia, alleen zonder de behoefte om na een eetbui weer van het voedsel af te komen.
  • Bij orthorexia heb je een ongewone obsessie om alleen maar “gezond” voedsel te eten, waardoor een tekort aan belangrijke voedingstoffen ontstaat.

Hoe herken je een
eetverslaving?

Draait je leven om allerlei vaste rituelen die met eten te maken hebben, dan kan het zijn dat je eetverslaafd bent. Ook als je gewicht heel snel verandert, moet je opletten. Een eetverslaving is een serieus probleem, waarvoor je hulp moet zoeken.

Typische symptomen van een eetverslaving zijn:

  • je weegt jezelf voortdurend
  • je geeft vaak over, je slikt bijvoorbeeld laxeermiddelen
  • je stilt je honger door veel te drinken
  • je telt iedere calorie
  • je eet meestal alleen
  • je slaat maaltijden over
  • je bent obsessief rond eten en gewicht

Waarom een eetverslaving behandelen?

Al die verschillende eetstoornissen hebben ook allemaal verschillende gevolgen. Overgewicht is altijd slecht voor je hart en bloedvaten. Maar ondergewicht is ook gevaarlijk en kan je (tijdelijk) onvruchtbaar maken.

Gebruik je regelmatig laxeermiddelen dan doe je schade aan maag en darmen. En veel overgeven is schadelijk voor je keel en gebit. Als je kampt met een eetverslaving loop je ook het risico op een depressie met soms suïcidale neigingen. Daarom: het is belangrijk om je eetstoornis of eetverslaving zo vroeg mogelijk te herkennen en aan te pakken.


Door Covid-19 ben ik last gaan krijgen van heftige eetbuien. Daar wilde ik graag voor in therapie, maar ik dacht dat dit door het afschalen van reguliere zorg niet mogelijk zou zijn. Tot ik een advertentie van Trubendorffer zag over online therapie. Ook tijdens Covid ben ik (online) ontzettend goed van mijn eetbuien afgeholpen.
- Isa

Hulp bij een eetverslaving

Zoek je professionele hulp om van je eetverslaving af te komen? Bij ons kun je direct een afspraak maken om je persoonlijke situatie in kaart te brengen. Het is belangrijk om snel ernstige problemen voor te zijn. Onze behandeling van een eetverslaving zoals eetbuistoornis en (in sommige gevallen) boulimia is intensief en bewezen effectief, maar je hoeft niet te worden opgenomen. Je blijft in je eigen vertrouwde omgeving, daardoor zal je de behandeling niet als al te ingrijpend ervaren.

Naast onze behandelingen op locaties bieden wij ook online therapie. Na een telefonische pre-intake kom je, één keer op locatie voor een intake gesprek met één van onze specialisten. Daarna heb je wekelijks contact met één van onze behandelaren. Je krijgt filmpjes, opdrachten en educatie toegestuurd zodat je thuis ook verder kan werken aan je verslaving. Wil je dankzij online therapie van je eetverslaving afkomen? Neem dan gauw contact met ons op 0800-999-999-8

Let op: met anorexia, een BMI lager dan 17 of hoger dan 40, of boulimia wanneer er sprake is van overgeven zullen we je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek. Bij twijfel kan je altijd bij ons terecht voor een gesprek.

Jouw situatie bespreken? Je mag altijd bellen.

Sharon
Trubendorffer

In februari 2014 ben ik gestart met mijn eerste behandeling bij Trubendorffer. Na een aantal maanden voelde ik me herstellende, had ik meer inzicht in het gedrag dat ik vertoonde. De behandeling is toen, na het nazorgtraject, afgesloten. Helaas dacht ik dat het daarmee wel klaar zou zijn en stopte ik met het toepassen van de vele tools die ik geleerd had bij Trubendorffer. Het ging mis en ik viel terug in oud gedrag. Ik heb toen opnieuw contact gezocht met verschillende psychologen, heb weer groepen gevolgd en advies gevraagd. Het was hard nodig om opnieuw in behandeling te gaan, waarmee ik in april 2015 gestart ben. Dit heeft voor een grote verandering in mijn mindset gezorgd. Tijdens deze behandeling ben ik meer gaan kijken naar de onderliggende problematiek en de functie van mijn eetproblemen. Ik heb me niet enkel op mijn eetpatroon gefocust, maar ben ook meer aan de slag gegaan met mijn zelfbeeld, omgang met mijn emoties en mijn beeld van de omgeving en de relaties die ik hier aanga. Het was een intensief traject, maar ik ben hierbij ontzettend goed begeleid. Ik heb geen enkele professional van Trubendorffer ontmoet waarbij ik mijn verhaal niet durfde te doen of waarbij ik aansluiting miste. Zij hebben me regelmatig een spiegel voor gehouden, maar achteraf zijn juist dit de grootste leerpunten geweest. Ik ga nu nog steeds naar groepen en meetings en zou het zeker niet kunnen missen. De professionals van Trubendorffer hebben aan de zijlijn staan roepen, terwijl ik de marathon liep. Zonder hen zou ik dit nooit gered hebben! Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans op herstel heb mogen krijgen en zal hier de rest van mijn leven profijt van hebben!!!
- Dionne
Categorie: Eetverslaving