Wat te doen bij een crisissituatie?

vind hier de juiste informatie

Wanneer iemand verslaafd is aan middelen kan diegene daardoor last krijgen van andere psychische of fysieke problemen. Hierdoor kan het zelfs een enkele keer voorkomen dat er een acute crisissituatie ontstaat waardoor iemand op dat moment een direct gevaar voor zichzelf en/of andere vormt. In dat geval is het van belang om direct contact op te nemen met hulpdiensten. Dit kan je zelf doen, maar ook een naasten of een huisarts kan dit doen. Dit kan via:

  • De Huisartsenpost (HAP) bij jou in de buurt (24/7)
  • 112 (24/7)
  • Trubendorffer (uitsluitend tussen 08:30-17:00)

Een van deze partijen zal met jou meedenken of De Crisisdienst (CD) ingeschakeld moet worden en je begeleiden bij eventuele volgende stappen.


De veiligheid en gezondheid van onze cliënten en hun naasten staan bij Trubendorffer altijd voorop. Echter hebben wij helaas ook onze beperkingen. Aangezien Trubendorffer ambulante behandelingen aanbiedt, ligt het verzorgen van opvangmogelijkheden bij een acute crisissituatie niet binnen onze mogelijkheden. Wel zijn wij binnen kantooruren (08:30-17:00) te bereiken voor het beantwoorden van vragen en om ondersteuning te bieden wanneer er een acute crisissituatie lijkt te ontstaan.


Is er bijvoorbeeld spraken van een overdosis, een psychose, of een andere acute crisissituatie, dan is het verstandiger om direct 112 te bellen. De medewerkers van de meldkamer zijn vaak beter in staat de medische hulp te bieden die nodig is dan veel geestelijke gezondheidszorginstellingen. De medewerkers uit de 112 meldkamer kunnen jou begeleiden bij welke stappen je kunt nemen om jezelf en jouw naasten in veiligheid te brengen.