Dwangmatig overeten

Hulp bij een eetstoornis

Kun je geen rem zetten op je eetbuien? Heb je spijt of schaam je je als je teveel hebt gegeten? Ga je daarom vervolgens weer eten? Dwangmatig overeten is een kenmerk van binge eating disorder (BED). Wij kunnen je helpen bij het aanpakken van deze eetstoornis.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Compulsief overeten

Overmatig eten is niet hetzelfde als dwangmatig, oftewel compulsief overeten. Bij overmatig eten eet je teveel omdat je bepaalde voeding bijvoorbeeld erg lekker vindt. Dwangmatig overeten is geen keuze. Het is dan ook een eetbuistoornis.

Het is niet duidelijk wat binge-eating disorder (BED) precies veroorzaakt, maar schuldgevoel speelt vaak een rol. Je eet te veel, je voelt je schuldig en om je emoties te onderdrukken ga je weer te veel eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel. Een eetstoornis of eetverslaving is het gevolg. 

Kenmerken dwangmatig overeten

Wanneer is er sprake van te veel eten en wanneer van dwangmatig eten? Als je onderstaande punten herkent, zijn je eetbuien waarschijnlijk het gevolg van een eetstoornis:

  • Je eet je gevoelens weg
  • Je hebt geen controle over je eetbuien
  • Je zit in een negatieve spiraal en komt er niet meer zelf uit
  • Je gewicht schommelt
  • Je hebt constant een schuld- en/of schaamtegevoel 

Oorzaak dwangmatig overeten

Waarom kun je bij dwangmatig overeten, geen rem op je gedrag zetten? Dit heeft te maken met dopamine: een stofje dat je hersenen aanmaken als je eet. Dit stofje wordt ook aangemaakt als je drugs of drank gebruikt.

Ben je ongelukkig of voel je je schuldig door een eerdere eetbui, dan zorgt eten ervoor dat je je beter voelt. Zo wordt veel eten langzaam maar zeker een verslaving.

Vaak gaat het om ongezond voedsel. Suiker en vet geven een nog bevredigender gevoel. Zo raak je in de problemen met je gewicht en gezondheid.

Gevolgen dwangmatig overeten

Dwangmatig overeten kan zowel lichamelijke als emotionele problemen veroorzaken. Door het vele en ongezonde eten, kan je problemen met je gewicht krijgen. Met alle gezondheidsnadelen die daarbij horen. Ook kan het ervoor zorgen dat je onzeker wordt en je gaat afzonderen van je omgeving. Voor je het weet heb je nergens meer zin in en voel je je eenzaam.

Hulp bij eetverslaving

Eetverslaving is een zeer ernstig probleem. Zelf van het probleem afkomen is erg moeilijk. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken. Bij de behandeling ligt de nadruk op dat minder obsessief om leren gaan met eten en gewicht.

We richten ons op het veranderen van je eetgewoontes en geven je adviezen geven om met moeilijke en emotionele situaties om te gaan. Zo leer je op een gezonde manier met eten om te gaan en heb je niet meer de neiging tot dwangmatig overeten.


☎ Bel 0800 - 999 999 8