Wat doet alcohol met je?

Dit zijn de gevolgen

Wat doet alcohol met je lichaam, geest en je gedrag? Welke gevolgen heeft het drinken van grote hoeveelheden alcohol op de korte en op de lange termijn? De gevolgen van alcoholmisbruik op je lever, huid, hersenen en spieren zijn niet mals en ook voor je geestelijke gezondheid kan een overmatig alcoholgebruik negatieve gevolgen hebben.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Wat doet alcohol met je lever?

Alcohol is een giftige stof. Je lever heeft de functie om dit af te breken. Maar hoe meer alcohol je drinkt in korte tijd, hoe lastiger je lever het hiermee zal krijgen. Wat doet alcohol met je lever? Na enkele dagen stevig drinken hoopt het vet zich op in je lever. De lever kan dan gaan opzwellen. Dit is niet pijnloos. Ook kun je te maken krijgen met een slechte eetlust, misselijkheid, overgeven, koorts en in enkele gevallen zelfs geelzucht.

Zo’n leververvetting kan ontaarden in een leverontsteking. Een leverontsteking (leverhepatitis) kan dodelijk zijn. Jarenlang alcoholmisbruik kan er zelfs voor zorgen dat je levercirrose krijgt. Dan is je lever zodanig aangetast dat er littekenvorming ontstaat. Levercirrose is niet te genezen en in veel gevallen dodelijk.


Wat doet alcohol met je spieren?

Ook voor je spieren is alcohol schadelijk. Wat doet alcohol met je spieren? Op korte termijn merk je niet alleen dat je spierkracht afneemt, ook de verbinding tussen je spieren en je zenuwstelsel wordt zwakker. Daardoor bots je sneller tegen dingen op en kun je niet meer in een rechte lijn lopen (het bekende dronkemansloopje).

Daarnaast houdt alcohol spieropbouw tegen. Wie dus een lange periode veel alcohol drinkt, die zal minder spiermassa kweken dan iemand die niet drinkt.


Wat doet alcohol met je hersenen?

Na het drinken van één glas alcohol functioneren je hersenen al minder goed. Wat doet alcohol precies met je hersenen?

 • je hebt een verminderd oriëntatievermogen
 • je remmingen verdwijnen
 • je krijgt black-outs, oftewel: je bent een deel van de avond kwijt

Als je langere tijd zwaar drinkt, krijg je last van de volgende symptomen:

 • een verminderd geheugen
 • een slechter denkvermogen
 • steeds meer moeite om je aan te passen aan nieuwe omstandigheden
 • het krimpen van de hersenen

Jarenlang overmatig drinken zal uiteindelijk leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest bekende variant hiervan is het syndroom van Korsakov.


Welke lichamelijke gevolgen kan het gebruik van grote hoeveelheden alcohol hebben op korte termijn?

Alcohol heeft een destructieve werking op je lichaam. Het gebruik van grote hoeveelheden alcohol hebben verschillende lichamelijke gevolgen. Op de korte termijn kun je minder goed bewegen, pijn hebben, ziek worden en gaten in je geheugen krijgen. Des te meer redenen om rustig aan te doen met alcohol!


Wat doet alcohol met je lichaam op lange termijn?

Zoals je kon lezen, heeft alcohol ook op de lange termijn schadelijke gevolgen voor je lichaam. Onherstelbare hersenschade, huid- en leverziektes en minder spieropbouw zijn slechts enkele van deze effecten. Je functioneert steeds minder goed. Ook zal je lichaam op den duur afhankelijk worden van alcohol, met een verslaving tot gevolg.

Je lichaam is echter niet het enige dat wordt aangetast door alcohol. Ook je gedrag zal er flink door veranderen.


Wat doet alcohol met je gedrag?

Wat doet alcohol met je gedrag tijdens een avond drinken?

 • na een aantal glazen alcohol ga je jezelf overschatten
 • je geheugen wordt slechter en je reactiesnelheid en coördinatie nemen af. Het inschatten van situaties wordt lastiger, waardoor je onhandige of zelfs onverantwoorde dingen onderneemt. Denk bijvoorbeeld aan rijden onder invloed of onveilige seks
 • je wordt emotioneler en kunt minder goed omgaan met kritiek. Hierdoor kun je ook agressief gedrag vertonen, waardoor je sneller in een ruzie of gevecht terechtkomt
 • alcohol verdooft de zintuigen, waardoor je een warrige en afwezige indruk maakt.

Veel en langdurig alcohol drinken kan je gedrag blijvend veranderen. Dit zijn de symptomen:

 • somberheid, soms zelfs depressiviteit
 • agressief en impulsief gedrag
 • slaapproblemen
 • angstgevoelens
 • verwardheid, soms zelfs psychotisch gedrag
 • vergeetachtigheid

Wat doet alcohol met je lichaam en geest?

Op de vraag ‘Wat doet alcohol met je met je lichaam en geest?’ is maar één antwoord mogelijk: alcohol is zeer schadelijk voor zowel lichaam als geest. Zowel op de korte termijn als op de lange termijn functioneer je minder goed door alcohol. Om dit te voorkomen, is er maar één effectieve oplossing: fors minder drinken of zelfs helemaal stoppen met alcohol.

Heb jij dit al eens tevergeefs geprobeerd en heb je het gevoel dat je je alcoholgebruik allang niet meer onder controle hebt? Bij Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose kunnen we je helpen om de alcohol de baas te worden.

Bel 0800-999 999 8, we zijn dag en nacht bereikbaar. Of stuur een bericht, dan nemen wij contact met je op:Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

☎ Bel 0800 - 999 999 8

”Categorie: Alcoholverslaving