Depressief door alcohol

wat is het verband?

Na een avondje drinken, voel je je de dag of dagen daarna niet lekker en somber. Maar kun je echt depressief worden door alcohol? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat het verband is tussen depressie en alcohol en waarom je niet depressief wordt na een avond drinken, maar wel depressief kan worden na drank bij langdurig gebruik. Ook helpen wij je herstellen van je verslaving, of je daar een depressie bij hebt of niet. Je blijft gewoon thuis wonen terwijl je herstelt met ons intensieve behandelprogramma.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Wat is een depressie?

Een depressie is een psychische aandoening, waarbij je gedurende minimaal twee weken last hebt van somberheid, lusteloosheid en geen plezier kan beleven aan leuke dingen. Je wordt dus niet depressief na een avond drinken, omdat de onaangename gevoelens meestal veel sneller wegtrekken. Je kunt wel depressief worden door alcohol als je regelmatig en/of te veel drinkt.


Depressief door alcohol

Wat precies het verband is tussen depressie en alcohol, is nog niet helemaal bekend. Alcohol kan de signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen verstoren, waardoor je depressief wordt na alcohol. Andersom gebruiken veel mensen alcohol om de onaangename gevoelens bij een depressie te verdoven en kan een vicieuze cirkel ontstaan, die er ook weer voor zorgt dat je depressief wordt na drank.


Alcoholverslaving

Behalve een rechtstreeks effect op je lichaam, kan overmatig gebruik van alcohol ook leiden tot een depressie via omgevingsfactoren. Bij een drankverslaving ontstaan er vaak sociale problemen en/of financiële problemen die een depressie kunnen uitlokken.


Heb je een drankprobleem? Trubendorffer helpt

Ben jij depressief door alcohol? Trubendorffer is gespecialiseerd in het helpen van mensen die behalve een verslaving ook een psychische aandoening hebben. Wij zien dus regelmatig mensen die depressief zijn na alcohol. Wij kunnen je helpen herstellen van je verslaving en depressie met een ambulant behandelprogramma. Bel 0800-999 9998 voor meer informatie.
☎ Bel 0800 - 999 999 8