Alcohol en gezondheid

het verband

Wat is eigenlijk het verband tussen alcohol en gezondheid? En is elke dag alcohol drinken gezond? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom elke dag alcohol niet gezond is en wat de maximale hoeveelheid alcohol is die gezond is volgens experts. Drink je regelmatig te veel en lukt minderen niet goed? Dan kunnen wij je helpen herstellen van je alcoholverslaving met een intensief behandelprogramma dat je volgt terwijl je gewoon thuis woont.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Alcohol en gezondheid

Alcohol en gezondheid gaan meestal niet goed samen. Regelmatig en/of te veel alcohol drinken verhoogt je risico op allerlei ziektes, zoals:

  • Hart- en vaatziektes, zoals beroertes
  • Verschillende vormen van kanker, waaronder hoofdhalskanker, borstkanker en blaaskanker
  • Leverproblemen
  • Hersenschade
  • Seksuele problemen en verminderde vruchtbaarheid
Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Elke dag alcohol drinken is gezond voor mijn hart, toch?

Er zijn enkele onderzoeken gedaan waaruit de conclusie werd getrokken dat elke dag alcohol gezond zou zijn voor je hart en bloedvaten. Inmiddels is gebleken dat dat niet klopt. Alcohol is niet gezond. Het Voedingscentrum adviseert daarom om geen alcohol te drinken, of maximaal één glas per dag. Dit advies geldt voor mannen en vrouwen.


Alcohol en mentale gezondheid

Herken je dit: je drinkt te veel alcohol en je mentale gezondheid is daarna een stuk minder, omdat je suf, somber en/of agressief bent? Dat kan kloppen. Niet alleen verhoogt alcohol je risico op lichamelijke ziektes, maar ook is je risico op psychologische problemen op korte en lange termijn hoger wanneer je regelmatig drinkt.


Drankverslaafd? Trubendorffer helpt

Alcohol en gezondheid: geen vanzelfsprekende combinatie. Heb jij psychische problemen die met je alcoholgebruik te maken hebben? Neem dan contact op met Trubendorffer via telefoonnummer 0800-999 9998. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van verslavingszorg aan mensen die met psychische problemen te maken hebben. Onze behandeling volg je op één van onze behandellocaties, terwijl je gewoon thuis blijft wonen.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou