Pijn aan de lever

hoe komt dat?

Wanneer je te veel alcohol drinkt, kun je schade en pijn aan de lever krijgen. Alcohol zorgt in sommige gevallen voor pijn aan de lever of dat je regelmatig pijn in de leverstreek hebt. Bij pijn in de lever na alcohol is het belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt met drinken. Wij kunnen je hierbij helpen.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.

Hoe ontstaat pijn aan de lever?

De lever ligt rechts in je bovenbuik. Te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je pijn in de leverstreek krijgt. Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Oorzaken van pijn in de lever na alcohol

Je kunt op verschillende manieren last van de lever krijgen na het drinken van alcohol. Als je grote hoeveelheden alcohol drinkt in korte tijd, kun je last krijgen van acute leververvetting. Wanneer je blijft drinken, kan dit overgaan in hepatitis (leverontsteking). Uiteindelijk kan langdurig alcoholgebruik leiden tot levercirrose, leverfalen en leverkanker.


Pijn aan de lever? Wat te doen

Heb je last van de lever, ga dan altijd naar een arts. Heb je pijn in de lever na het drinken van alcohol? Stop dan zo snel mogelijk met alcohol drinken om verdere schade en pijn aan de lever te voorkomen. Vind je het moeilijk om zelf te stoppen met alcohol? Schakel dan professionele hulp in, bijvoorbeeld van Trubendorffer.


Stoppen met alcohol

Ervaar jij regelmatig pijn aan de lever nadat je gedronken hebt? Dan is het tijd om te stoppen met alcohol. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek bij Trubendorffer. Onze effectieve behandeling volg je op één van onze behandellocaties terwijl je gewoon thuis blijft wonen.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou