Hulp bij alcoholprobleem

alcoholprobleem herkennen en oplossen

Alcoholprobleem of alcoholverslaving, wat is het verschil? Een alcoholverslaving begint meestal met een alcoholprobleem. Niet elk alcoholprobleem wordt echter een verslaving. Laat het niet zover komen en zoek hulp als je merkt dat je alcoholgebruik uit de hand begint te lopen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wanneer heb je een alcoholprobleem?

Je valt in de categorie ‘alcoholprobleem’ wanneer je als man meer dan 21 glazen en als vrouw meer dan 14 glazen per week drinkt. Mannen en vrouwen gaan vaak anders om met alcohol. Een man die stevig drinkt met zijn vrienden doet dat in de kroeg. Vrouwen drinken liever niet te veel in het openbaar maar doen dat thuis. Soms zelfs alleen, waardoor het alcoholgebruik voor anderen verborgen blijft.


Alcoholprobleem herkennen

Lukt het je niet om de drank te laten staan? Of vermoed je dat iemand in je omgeving een alcoholprobleem heeft? Let dan op de volgende signalen. Als jij of een naaste bijvoorbeeld:

 • snel drinkt en direct het glas weer bijvult of een nieuw drankje bestelt
 • nooit genoeg heeft aan één of twee drankjes
 • afspraken niet nakomt of fouten maakt op het werk
 • het onderwerp ‘alcoholprobleem’ uit de weg gaat of er gepikeerd op reageert
 • met kauwgom een alcoholwalm probeert te maskeren
 • drinkt om zich beter te voelen en na het drinken van alcohol ander gedrag vertoont

Alcoholprobleem is een probleem voor iedereen

Iemand met een alcoholprobleem veroorzaakt vaak tal van andere problemen. Bijvoorbeeld op het werk of binnen de relatie. Dat komt doordat je gedrag door het drinken van alcohol verandert. Je verliest regelmatig de controle en hebt woede-uitbarstingen.

Alcohol is vaak ook de aanleiding van verkeersongelukken en vechtpartijen. Je kunt makkelijk stellen dat een alcoholprobleem meerdere mensen beschadigt, zowel lichamelijk als psychisch. Dit maakt alcoholmisbruik één van de grootste problemen in Nederland.


Alcoholprobleem oplossen

Hulp bij een alcoholprobleem oplossen is er zeker. Weet dat je niet de enige bent. Ruim 10 procent van de volwassen Nederlanders heeft een alcoholprobleem en is daardoor de grip op zijn of haar leven kwijt. De eerste stap is het herkennen van je alcoholprobleem. Tijdens het behandelen van je alcoholprobleem leer je je drinkgedrag vervolgens te veranderen, waardoor je lichamelijke, psychische en sociale problemen in de toekomst voorkomt.


Tips bij een alcoholprobleem

Vind je dat je te veel drinkt? Pas de volgende tips toe om minder te drinken:

 • zoek iemand die jou kan steunen. Iemand die jou begrijpt en niet veroordeelt, maar je wel durft aan te spreken op je gedrag
 • schrijf op waarom alcohol slecht is en op welke manier het jouw leven negatief beïnvloedt
 • heb je een feestje? Ga dan op tijd naar huis, dus voordat iedereen aangeschoten is en voor jou de verleiding te groot wordt. Vind je dat moeilijk, sla feestjes dan even over. Je wilt niet de kat op het spek binden, vooral niet als je net bent gestopt met drinken
 • beloon jezelf bij mijlpalen, bijvoorbeeld als je een maand gestopt bent met alcohol, of een jaar

Een alcoholprobleem ontstaat niet zomaar. Waarschijnlijk heb je al meerdere pogingen gedaan om te stoppen of te matigen met drinken, maar val je steeds weer terug. Ga op zoek naar professionele hulp.

☎ Bel 0800 - 999 999 8