Alcoholvergiftiging

Wat is alcoholvergiftiging?

Alcoholvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Adequaat handelen is geboden om blijvende schade te voorkomen.
Het positieve nieuws is dat alcoholvergiftiging goed te behandelen is. Daarvoor is wel professionele hulp nodig.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Wat is alcoholvergiftiging?

Alcohol is giftig, daarom kan te veel drinken leiden tot vergiftiging. Acute vergiftiging door alcohol treedt op na zeer veel drinken in betrekkelijk korte tijd. De grens van 20 glazen drank wordt vaak genoemd, maar ook kleinere hoeveelheden kunnen leiden tot aandoeningen. Vergiftiging ontstaat als het menselijk lichaam zo veel alcohol moet verwerken dat gifstoffen onvoldoende worden afgebroken. Het zeer giftige asceet-aldehyde blijft dan in je bloed, waar het grote schade aanricht.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Verschijnselen van alcoholvergiftiging

Een alcoholvergiftiging wordt vaak verward met dronkenschap. Dronkenschap is een vorm van alcoholvergiftiging, maar wanneer we spreken van alcoholvergiftiging hebben we het over de levensbedreigende fase na dronkenschap.

Verschijnselen die optreden bij alcoholvergiftiging zijn:

  • gedragsverandering (warrig, vrolijk, agressief)
  • duizeligheid
  • wazig zicht
  • slaperigheid
  • misselijkheid, kokhalzen en zelfs braken

Let ook op een vertraagde of onregelmatige ademhaling (minder dan acht keer per minuut) en een blauwige of bleke huid: dit zijn tekenen van een ernstige vergiftiging. Er kan zelfs bewusteloosheid optreden. Ook een hartstilstand behoort tot de mogelijke effecten van een alcoholvergiftiging.


Gevolgen van alcoholvergiftiging

Alcoholvergiftiging kan schade aanrichten aan de hersenen en het zenuwstelsel. Omdat de REM-slaap wordt verstoord, wordt ook de slaap ontregeld. Dit veroorzaakt vermoeidheid. Lever, alvleesklier, hart en bloedvaten kunnen beschadigd raken en de lichaamstemperatuur daalt. In de winter is er daarom een groot risico op onderkoeling, zeker als je buiten bent als je je bewustzijn verliest.

Bij een incidentele vergiftiging hoeft de schade niet onherstelbaar te zijn. Bij langdurige blootstelling aan de gifstof kan de schade echter blijvend zijn. Het kan bijvoorbeeld leiden tot gesprongen haarvaten die niet meer herstellen (de spreekwoordelijke rode neus). Chronische blootstelling aan alcohol kan door aantasting van het korte termijngeheugen ook leiden tot vergeetachtigheid. Tenslotte kan vergiftiging door alcohol leiden tot diabetes, door beschadiging van de alvleesklier.


Wat te doen bij een alcoholvergiftiging?

Ben je op een feestje of borrel en denk je dat iemand vergiftigd is door alcohol? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. De aandoening is gevaarlijk en vraagt om professionele hulp.

Dit kan je zelf doen bij een alcoholvergifitiging:

  1. Probeer de persoon wakker te houden tot er hulp is. Het uitslapen van de roes kan gevaarlijk zijn, omdat de gifstoffen dan minder snel uit het bloed verdwijnen en zelfs nog kunnen toenemen.
  2. Probeer de persoon water te laten drinken. Dat helpt om gifstoffen af te drijven. Geen koffie, want die leidt juist tot uitdroging, net als alcohol. Daardoor kan alcoholvergiftiging nog gevaarlijker worden.
  3. Probeer niet om braken op te wekken. De vergiftigde persoon zou in het braaksel kunnen stikken.
  4. Een koude douche is een afrader, omdat de lichaamstemperatuur toch al lager is bij alcoholvergiftiging.
  5. Gaat de vergiftigde persoon liggen en krijg je hem of haar niet overeind, zorg dan voor een zijligging. Dat voorkomt stikken.

Behandeling alcoholvergiftiging

Professionele hulp bestaat uit ingrijpen door een arts of ander medisch personeel. Behandeling is erop gericht om de hoeveelheid gif in het lichaam te beperken. Het leegpompen van de maag kan hiervoor een manier zijn. Ook het toedienen van intraveneuze vloeistoffen of medicijnen, het aanvullen van zuurstof of voedingsstoffen kan nodig zijn om complicaties te voorkomen.

Heb je zelf ervaring met alcoholvergiftiging, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je om herhaling te voorkomen: Trubendorffer.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou