Hartkloppingen van alcohol?

Dit kun je doen

Hartkloppingen? Alcohol kan de boosdoener zijn. Hartkloppingen zijn vervelend om te ervaren. Bij een volwassen persoon klopt het hart in rust ongeveer 60 tot 100 keer per minuut. Als je je inspant, loopt je hartslag op tot zo’n 150 tot 180 keer per minuut. Bij hartkloppingen voel je je hart in versneld tempo bonzen in je keel of borst. Alcohol kan zorgen voor hartkloppingen. Het is een giftige stof, die inwerkt op de spiercellen in je hart. Voor sommige mensen is dit een reden om matig tot geen alcohol te drinken, omdat ze weten dat een kater hartkloppingen bij hen veroorzaakt.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Hartkloppingen: kater is geen noodzakelijke voorwaarde

Misschien denk je dat hartkloppingen na een avond alcohol drinken te voorkomen zijn. Simpelweg door niet meer zo veel te drinken dat je een kater krijgt. Hartkloppingen ontstaan echter sneller dan je denkt. Zelfs als je slechts één glaasje drinkt, gooit je lichaam je hartslag al omhoog om dit te verwerken. Bij het verteren van de alcohol maakt je lever de stof acetaldehyde aan, een afbraakproduct dat brakheid of een kater veroorzaakt en je hart sneller doet kloppen. De mate waarin je last krijgt van hartkloppingen na een avondje alcohol drinken verschilt per persoon. Maar drinken is hoe dan ook slecht voor het hart.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is een hevige vorm van hartkoppingen, vaak in de vorm van een aanval. De hartslag is dan onregelmatig en veel te hoog (zo’n 150 tot 200 slagen per minuut). Dit is gevaarlijk omdat er bloedstolsels kunnen ontstaan. Als die stolsels doorschieten, kunnen ze een herseninfarct veroorzaken. Ook in de darmen en de nieren kunnen deze stolsels voor klachten zorgen.


Wie hebben er het meeste kans op hartkloppingen na een avond alcohol drinken?

Onderstaande risicogroepen hebben bovengemiddeld veel kans op hartkloppingen na een avond alcohol drinken:

  • Mensen met een hoge bloeddruk
  • Diabetici
  • Mensen die ooit een hartinfarct of hartfalen hebben gehad
  • Mensen met een hartspierziekte, hartklepziekte of een aangeboren hartaandoening
  • Mensen met een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
  • Mensen met een ontsteking (zoals een longontsteking)

Tips tegen hartkloppingen na avond alcohol

Heb je toch te veel alcohol op en last van hartkloppingen? Het belangrijkste is om rustig aan te doen. Als je je extra inspant nadat je gedronken hebt, zal je hartslag namelijk automatisch nog hoger worden. Een andere manier om hartkloppingen te beperken, is om op het moment dat je ze voelt opkomen ademhalingsoefeningen te doen of te mediteren. En mocht je tijdens het drinken van alcohol al hartkloppingen krijgen, dan rest er maar één optie: laat het eventuele volgende glas gewoon staan.


Andere gevaren van alcohol drinken

De meest effectieve manier om geen hartkloppingen meer te krijgen na een avond drinken, is natuurlijk door te minderen of helemaal te stoppen met alcohol. Op die manier haal je de onderliggende oorzaak weg. En bedenk je: hartkloppingen vormen slechts één van de nare gevolgen van alcohol. Je kunt ook te maken krijgen met alcoholvergiftiging, een hogere bloeddruk, orgaanschade, bewusteloosheid, nierfalen, een verminderd denkvermogen en geheugenverlies. Deze aandoeningen staan nog los van de psychische en sociale gevolgen van te veel drinken, zoals afhankelijkheid, agressiviteit en roekeloos rijgedrag.

Wil je vanwege hartkloppingen of om een andere reden stoppen met alcohol drinken maar krijg je het in je eentje niet voor elkaar? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer helpen we je graag via een bewezen methode van het overmatig drinken af.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou
 

”Categorie: Alcoholverslaving