Wat doet drugs met je?

wat zijn de effecten

Veel Nederlanders hebben wel eens drugs geprobeerd. Zo’n 800.000 van hen zijn eraan verslaafd geraakt, waarvan maar een klein deel hulp zoekt. Maar wat doet drugs met je lichaam en je geest? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose geeft antwoord op de vraag ‘wat zijn de effecten van drugs?’ en helpt je van je verslaving af.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Wat zijn de effecten van drugs?

Wat doet drugs met je? Dat wisselt per drug. Ook je persoonlijke gevoeligheid voor de effecten speelt daarbij een rol. Meestal worden drugs onderverdeeld in 3 groepen:

  • Stimulerende oftewel oppeppende middelen, waar je vrolijk en actief van wordt. Voorbeelden zijn cocaïne, speed en XTC, maar ook bijvoorbeeld cafeïne in koffie en energiedrankjes.
  • Verdovende oftewel kalmerende middelen, waarvan je ontspant en angst afneemt. Voorbeelden zijn GHB en alcohol.
  • Hallucinogene drugs die het bewustzijn veranderen, zoals cannabis, LSD en paddo’s.

Verslavingsrisico

Wat zijn de effecten van drugs? Drugs kunnen geestelijk en lichamelijk verslavend zijn. Bij een lichamelijke verslaving ontstaat tolerantie: je lichaam went makkelijk aan het middel, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Ook kun je ontwenningsverschijnselen ervaren als je stopt. Maar wat doet drugs met je geest? Door het aangename effect wil je steeds meer gebruiken. Bepaalde drugs zijn erg verslavend, zoals tabak, heroïne en GHB. Over het algemeen raak je makkelijker verslaafd van middelen die je rookt of spuit dan middelen die je slikt. Daarnaast neemt het risico op verslaving toe naarmate je een drug vaker gebruikt.


Trubendorffer helpt je van je verslaving herstellen

Wat doet drugs met je geest en je lichaam? Dat hangt af van de drug en van je persoonlijke gevoeligheid voor de effecten en de risico’s. Wel zijn alle drugs verslavend. Heb je daar last van? Bel dan naar Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Je bereikt ons via telefoonnummer 0800-999 9998 voor meer informatie en een intakegesprek.

☎ Praat nu met een deskundige