Wat is drugs?

Dit doet het met je

Wat is drugs nog meer behalve verslavend? Drugs is opwekkend, verdovend en stimulerend. Dat effect zorgt dat mensen vaker gaan gebruiken. Wat is drugs precies? Het zijn genotsmiddelen die na inname invloed hebben op onze hersenen. Ga je te ver, dan kunnen drugs levensbedreigend zijn.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is drugs precies?

Van een lijntje coke krijg je energie. Een slaappil ontspant. XTC geeft een blij, warm gevoel. Van LSD ga je hallucineren. Al deze stoffen hebben gemeen dat ze voor een geestelijk en lichamelijk effect zorgen.

Wat drugs precies is, is niet in één woord samen te vatten, omdat het een verzamelterm is. Drugs bestaan uit allerlei soorten stoffen (psychoactieve stoffen) die de hersenen prikkelen.

Dat effect kan stimulerend zijn, verdovend of bewustzijns veranderend. Dat onderscheid is niet altijd helemaal scherp te maken. Weed kan bijvoorbeeld suf maken, maar is ook een tripmiddel.


Wat is drugs volgens de wet?

Wanneer heb je met drugs te maken, wanneer gaat het om een medicijn? De wet bepaalt uiteindelijk wanneer een middel wordt gezien als drugs. Maar over het algemeen wordt er van drugs gesproken als mensen het middel gebruiken om het bewustzijn te beïnvloeden en niet om te genezen. Denk je te maken te hebben met een drugsverslaving? Neem contact met ons op.

De meeste drugs zijn door de overheid in de Opiumwet beschreven. Deze wet bestaat uit twee lijsten.

  • Lijst één: Hierin staan middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Denk hierbij aan drugs heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC.
  • Lijst twee: Hierin staan middelen die in de ogen van de overheid minder risico’s met zich meebrengen dan de middelen die zijn opgenomen in lijst één. Denk hierbij aan hennepproducten, zoals hasj en wiet, en slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta.

De meeste mensen denken aan illegale middelen wanneer ze aan drugs denken. Maar in Nederland wordt de verkoop van softdrugs in coffeeshops en het bezit van maximaal vijf gram softdrugs toegestaan. Bovendien hebben alcohol, tabak en koffie ook een lichamelijk en geestelijk effect. En ze zijn evengoed verslavend. Volgens de wet zijn deze middelen echter minder gevaarlijk en daarom zijn ze niet opgenomen in de Opiumwet. Daar is niet iedereen het mee eens. Vooral wat betreft alcohol en tabak. Wat drugs precies is, verschilt dus ook per persoon.


Wat doet drugs met je?

Wat doet drugs met je? Dat is moeilijk te zeggen. Het hangt af van verschillende factoren: welke drugs gebruik je, hoeveel gebruik je, wat is je persoonlijke gevoeligheid, waar gebruik je en hoe is je geestelijke gezondheid?

We kunnen in het algemeen wel zeggen wat drugs met je doet, maar weet dat iedereen er anders op reageert. Het effect van drugs op de hersenen is stimulerend, verdovend of hallucineren. Oftewel: het werkt op je waarneming. Drugs kunnen ook een gemengd effect hebben en bijvoorbeeld zowel verdovend als stimulerend werken.

  • Opwekkende drugs. Dat is afhankelijk van de drugs die je gebruikt en kan erg gevaarlijk zijn. Als je te veel opwekkende drugs, zoals XTC, amfetamine, speed of MDMA hebt gebruikt, stijgt je lichaamstemperatuur en verhoogt je hartslag. Je krijgt een strakke spierspanning wat goed te zien is voor anderen; je gaat tandenkrassen en krijgt een strak gezicht. Je loopt risico op een kaakklem, oververhitting, bewusteloosheid of het serotoninesyndroom.
  • Verdovende drugs. Als je te veel binnen krijgt van een verdovend middel zoals GHB, kun je last krijgen van de volgende symptomen: het gevoel in slaap te vallen, braken, bewusteloos raken en een onderdrukte ademhaling. Je voelt dat je snel wegzakt. Dit kan levensbedreigend zijn.
  • Hallucinerende drugs. Hallucinerende drugs (tripmiddelen) kunnen een bad trip uitlokken. Bij hallucinerende middelen zoals LSD en paddo’s vervormen je waarnemingen en worden kleuren intenser. Maar soms pakt het effect verkeerd uit. Daarvoor hoef je niet eens te veel te nemen. Een bad trip is als iemand het gevoel heeft de controle kwijt te raken en er een paniekreactie ontstaat. Je ziet dan geen uitweg uit de angstige situatie waardoor je jezelf kunt verwonden.

Wat kun je doen als iemand te veel drugs heeft gebruikt

In het geval van een bad trip kun je proberen iemand gerust te stellen. Vertel hem dat het gevoel vanzelf weer overgaat, dat hij er doorheen moet. Helpt dat niet en ben je bang dat hij zichzelf gaat verwonden, bel dan een ambulance.

Bij opwekkende en verdovende middelen is het nodig om medische hulp in te schakelen bij de volgende symptomen: onrust, gejaagdheid, koorts, angst of verwarring, ongewone, krampachtige spierkrampen in armen of benen en stijve spieren. Dit kan wijzen op het serotoninesyndroom en levensbedreigend zijn.

Wil je meer weten over wat drugs is en wat het met je doet? Neem contact op met Trubendorffer.

☎ Bel 0800 - 999 999 8