Soorten drugs

de bekendste soorten en de effecten

Drugs soorten en effecten, wat weet jij ervan? Elke soort drugs heeft zijn eigen effecten. Die effecten kunnen ook nog eens bij iedereen anders zijn. Laat je goed informeren voordat je iets gebruikt. Lees onze drugs soorten lijst om te weten wat er allemaal kan gebeuren als je gebruikt.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Drugs: soorten en effecten

Drugs zijn genotsmiddelen die de hersenen stimuleren. Je kunt drugs soorten indelen in harddrugs en softdrugs. Harddrugs worden gezien als de meest gevaarlijke soorten drugs vanwege het grote risico op lichamelijke en geestelijke verslaving. Softdrugs zijn iets minder gevaarlijk omdat ze alleen een geestelijk verslavend effect hebben. Ook is er een onderscheid tussen plantaardige en synthetische drugs (ook wel partydrugs). Het effect van drugs op de hersenen is stimulerend, verdovend of hallucinerend (ze werken op de waarneming). Drugs kunnen ook een gemengd effect hebben en bijvoorbeeld zowel verdovend als stimulerend werken.


Drugs soorten lijst: opwekkend effect

Onder de synthetische drugs of partydrugs vallen de volgende soorten drugs: amfetamine of speed, XTC, cocaïne en GHB. Deze drugs soorten hebben een opwekkend effect. Je voelt je alert, zelfverzekerd en energiek waardoor je de hele avond tekeer kunt gaan op de dansvloer. De risico’s van deze soorten drugs zijn: uitputting, depressie, hartkloppingen en oververhitting. Je lichaam geeft niet aan of je honger of dorst heeft. Je kan ook angstig, achterdochtig en agressief worden en last hebben van wanen en jeuk.


Drugs soorten lijst: hallucinerend effect

Cannabis, hasj en wiet, is een plantaardige drug die werkt op de waarneming. Het werkt ontspannend en versterkt zowel negatieve als positieve gevoelens. Je concentratie- en reactievermogen verminderen en mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen zelfs psychotisch worden. Ook kan veel cannabis zorgen voor hallucinaties en paniekaanvallen. Paddo’s, truffels en LSD hebben ook een hallucinerende werking. Je ziet en beleeft de wereld anders. Waarnemingen vervormen en kunnen je angstig en paniekerig (bad trip) maken.


Drugs soorten lijst: verdovende drugs

Verdovende drugs zijn heroïne, morfine, slaapmiddelen en alcohol. Ook GHB valt hieronder omdat deze drugssoort niet alleen een opwekkend effect heeft maar ook verdooft. Heroïne spuiten geeft direct een gevoel van geluk. Gevoelens als angst, verdriet en pijn verdwijnen. Verdovende drugs zijn zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend. Gezondheidsrisico’s zijn: psychische gevoelloosheid, depressie, impotentie, ondervoeding en verwaarlozing, maar ook infecties zoals hepatitis en HIV of aids.


Verdovende drugs: lichamelijk en geestelijk zeer verslavend

Zoals gezegd, zijn verdovende drugs zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Bij frequent gebruik vlakt het je gevoelens af, waardoor je vrienden en familie gaat verwaarlozen. Verdovende drugs krijgen dan een steeds bepalender rol in je leven. De risico’s nemen toe naarmate je meer gaat gebruiken. Ga niet over je grenzen heen en vraag hulp om te minderen of te stoppen. Bijvoorbeeld bij Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose.


Bekendste soorten drugs

De bekendste soorten drugs zijn ook de meeste gebruikte drugs. Op nummer 1 staat alcohol. Ruim driekwart van de Nederlanders drinkt regelmatig een biertje of wijntje. Cannabis is na alcohol één van de bekendste soorten drugs. Onder feestende jongeren worden vooral opwekkende middelen zoals XTC, speed en GHB gebruikt. Cocaïnegebruik neemt, ondanks dat het vrij duur is, steeds meer toe in de grote steden. Wil je meer weten over de soorten drugs die er bestaan? Of heb je hulp nodig om te minderen of stoppen? Neem dan contact op met Trubendorffer

☎ Bel +318009999998

”Categorie: Drugsverslaving