dmt

als het je gaat duizelen

Home /  Kennis / DMT

DMT is een drug die een overweldigende ervaring geeft. Alsof je in een ander universum stevig door elkaar wordt geschud. Door de intense effecten is het gebruik van DMT echter niet zonder risico’s.
➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Wij helpen meer dan 1.000 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed

Ontstaan van DMT

DMT is een afkorting van dimethyltryptamine. Het is een drug, die je kunt roken, snuiven of inspuiten via een injectienaald. Dimethyltryptamine komt van nature voor in een aantal planten- en diersoorten. Inheemse stammen in Zuid-Amerika gebruiken het middel bij rituelen. In 1931 ontstond er ook een synthetische variant.


DMT: effecten

De effecten van DMT zijn zeer sterk en treden direct op, zeker bij gebruik door inhalatie. De omgeving vervormt en geluiden klinken anders. Het gaat dansen voor je gezichtsveld, je kunt je gedachten niet meer ordenen en je krijgt hallucinaties. De beelden komen zo snel voorbij dat elk besef van tijd en ruimte verdwijnt, alsof je in een ander universum bent. Je kan je paranoia of paniekerig gaan voelen. Ook lachbuien komen voor.

De fysieke effecten van DMT zijn: duizeligheid, braakneigingen, een hoge bloeddruk, moeite met ademen, een snelle hartslag en verwijde pupillen. De effecten duren meestal niet langer dan een uur.


DMT: gevaren

Naar de gevaren van DMT op de langere termijn is nog weinig onderzoek gedaan. Het verslavingsrisico lijkt beperkt. Maar door de sterke effecten is het gebruik op zich al gevaarlijk. Zo heb je moeite om je evenwicht te bewaren en kun je een lelijke val maken. De intense effecten kunnen ook psychische gevolgen hebben, zeker als je klachten hebt (gehad) rond psychose of schizofrenie. Ook de combinatie van dit middel met medicijnen als Prozac is zeer riskant. Verder komen door de rook schadelijke stoffen vrij, en een stank die lijkt op die van verbrand plastic.

Ook al is er nog niet zoveel onderzoek gedaan naar de effecten van DMT, de risico’s mag je niet onderschatten. Zoals bij iedere drug gaat het ook bij DMT om de intentie waarmee je gebruikt. Als je het doet om te ontsnappen aan de realiteit, is ieder middel in potentieel verslavend.


DMT trip: do’s en dont’s

Wil je toch gebruiken? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen in acht, zodat je een DMT trip veilig kan doorstaan.

  • omdat je evenwichtsgevoel verdwijnt, is het nodig om te zitten of te liggen
  • zorg dat anderen in je omgeving weten dat je DMT gaat gebruiken, zodat een arts gewaarschuwd kan worden bij ademhalingsproblemen, sterke paniekgevoelens of andere gevaarlijke situaties
  • heb je al ooit een bad trip gehad, gebruik dan geen DMT. De kans is groot dat je weer een bad trip krijgt
  • gebruik je medicijnen, overleg dan met je arts of je apotheker over de risico’s
  • wees erop voorbereid dat de mooie visioenen uitblijven en dat je in plaats daarvan last krijgt van duizeligheid, een verhoogde bloeddruk, snelle hartslag, paniekgevoelens, paranoia of misselijkheid
  • vermijd te allen tijde het gebruik van DMT bij psychose of schizofrenie en de combinatie met antidepressiva zoals Prozac

Is DMT legaal?

DMT is niet legaal, het staat op de zogenaamde lijst 1 (hierop staan drugs met een onaanvaardbaar risico) van de Opiumwet. Het maken, verhandelen en/of bezitten van dit middel is dus verboden.

Wil je meer weten over DMT? Of heb je het gebruikt en heb je last van de effecten? Wij helpen je er doorheen. Neem contact op met Trubendorffer
☎ Praat nu met een deskundige