Wat is 4fmp?

Dit zijn de gevaren

Home /  Kennis / 4fmp

4-fmp, oftewel 4-Fluoramfetamine, is een gevaarlijke drugssoort. Het kwam omstreeks 2007 op de markt en het recreatieve gebruik van het middel is de laatste jaren sterk toegenomen. Waarom 4fmp gevaarlijk is, heeft te maken met de aard van de klachten. Die beginnen mild, met bijvoorbeeld een lichte hoofdpijn, maar kunnen onverwacht omslaan in een levensbedreigende situatie zoals een hersenbloeding.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Waarom is 4-fmp gevaarlijk?

4fmp, ofwel 4-FA, is gevaarlijk, maar wordt tegelijkertijd beschouwd als een lightversie van XTC. Het geeft ook een opwekkend effect, maar je blijft helderder en voelt je minder euforisch dan bij XTC. Dat suggereert dat 4fmp minder schadelijk zou zijn dan XTC. Niets is minder waar. Het is net zo schadelijk en in sommige gevallen misschien zelfs schadelijker dan XTC. Dat maakt 4fmp gevaarlijk voor iedereen.

  • Hersenbloeding: 4fmp kan een hersenbloeding veroorzaken. Vermoedelijk zijn er zelfs mensen aan overleden. Het begint met lichte hoofdpijn. Ook stijgt je bloeddruk, echter niet tot alarmerende hoogte. Desondanks kan het middel ernstige hartproblemen veroorzaken. Ook kan je hoofdpijn krijgen, misschien maar licht, maar deze kan omslaan in een hersenbloeding. Er is een toename gesignaleerd van gezondheidsincidenten na het gebruik van 4fmp.
  • Kater: 4fmp katers zijn hevig en duren lang. Een 4fmp kater begint met een dip. Somberheid en leegte nemen bezit van je. Al direct nadat de 4fmp is uitgewerkt, kan je je neerslachtig voelen. De dagen erna kun je je somber, lusteloos, verdrietig en geïrriteerd voelen. Ook klagen gebruikers over geheugenstoornissen en concentratieproblemen die lang aanhouden. Soms wel tot vijf dagen nadat ze 4fmp hebben gebruikt. Een 4fmp kater is misschien wel de ergste en langste kater die je kunt hebben. Ook kun je nog weken last hebben van depressieve klachten.
  • Hoofdpijn: Voel je na het gebruik van 4fmp hoofdpijn opkomen? Of het nu lichte of zware hoofdpijn is, aarzel niet en zoek medische hulp bij de EHBO op een festival of via je huisarts. Het is belangrijk dat je je klachten serieus neemt als je na het gebruik van 4fmp hoofdpijn voelt. Hoofdpijn na het gebruik van 4fmp kan namelijk omslaan in een hersenbloeding en die kan een dodelijk gevolg hebben.
  • Slapeloosheid: Na een hoge dosering 4fmp is het moeilijk om in slaap te vallen. Dit gebeurt vooral als je na een eerste dosis ‘bijneemt’. Je neemt dan nog een tweede dosis als de eerste dosis (bijna) is uitgewerkt. Er zijn meldingen van gebruikers die twee nachten niet konden slapen en nauwelijks aten en dronken. Dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee.

4-fmp waarschuwing

In 2016 werd een waarschuwing afgegeven voor het gebruik van 4fmp. Het middel was toen nog niet illegaal en verkrijgbaar in de smartshop. Maar het aantal gebruikers nam snel toe, evenals het aantal incidenten en klachten. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten en risico’s op de lange termijn. Veel is er dus niet bekend, behalve dat 4fmp gevaarlijk kan zijn.

4-FMP of 4-FA wordt wel eens in dezelfde adem genoemd met 4-FMA. Dit is echter een ander soort drug.

Neem voor meer informatie over 4fmp contact op met Trubendorffer.

☎ Bel 0800 - 999 999 8