Is XTC verslavend?

Wel degelijk

Is XTC of MDMA verslavend? Veel mensen denken van niet. Daardoor lijkt deze drug bedrieglijk onschuldig. XTC of MDMA wordt veel gebruikt onder jongeren tijdens het uitgaan als partydrug. Het wordt ook wel lovedrug genoemd, omdat je bij het gebruik van XTC in een knuffelige stemming raakt. Dat komt omdat de MDMA die in XTC zit serotonine afgifte in de hersenen stimuleert. Het gebruik van XTC lijkt op het eerste gezicht niet zo’n groot probleem, maar wie hieraan begint, loopt echter wel degelijk risico om aan XTC verslaafd te raken. Het lichaam raakt hierbij niet zo zeer verslaafd aan MDMA, de werkzame stof in XTC, maar voor de geest kan dit wel verslavend werken.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Is XTC geestelijk of lichamelijk verslavend?

De volgende vraag wordt ons vaak gesteld: is XTC geestelijk of lichamelijk verslavend? Het antwoord is dat XTC lichamelijk niet verslavend is. Dat houdt in dat als je stopt, je geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen krijgt. Maar geestelijk is XTC wel degelijk verslavend.


Bestaat een XTC verslaving?

Ook al treedt er geen lichamelijke afhankelijkheid op, toch is XTC verslavend. Het gaat uitsluitend om geestelijke afhankelijkheid. Je voelt je namelijk zeer energiek en euforisch na het gebruik van deze drug. Ook heeft XTC als effect dat de gebruiker minder geremd is, veel wil praten, en veel behoefte heeft aan contact met anderen. Dit gevoel kan wel zes uur aanhouden. XTC-gebruikers kunnen daardoor een hele nacht doorgaan. Naar die ervaring verlangen ze graag terug. Ze kunnen het gevoel krijgen dat ze geen leuke avond meer beleven zonder XTC. Als dit verlangen zo sterk wordt dat het andere gevoelens overheerst, is er sprake van een XTC verslaving.


XTC en MDMA: illegaal maar heel normaal

Van dit middel kun je geestelijk afhankelijk worden, dus is XTC verslavend. De grondstof van XTC is MDMA (methyleendioxymethamfetamine). Deze stof heeft een sterke uitwerking op de gemoedstoestand. Dat is de reden waarom MDMA halverwege de vorige eeuw gebruikt werd in de psychotherapie.

Tegenwoordig is de productie, handel en het bezit van MDMA en XTC verboden. Oftewel: XTC en MDMA is illegaal. Toch lijkt een pilletje ‘poppen’ op een festival of in de club helaas steeds normaler te worden. Deze trend zien we met name terug onder jongeren. Uit een onderzoek uitgevoerd door Metro in 2017, bleek dat twee derde van de ondervraagden (ruim 4.000 personen tussen de 18 en 34 jaar) het gebruik van harddrugs normaal vindt. Iets meer dan de helft had zelf wel eens XTC gebruikt. Volgens het Trimbos instituut had ongeveer 9,7% van de Nederlands volwassen bevolking (18 jaar of ouder)  in 2020 weleens XTC gebruikt.


Test: ben ik verslaafd aan XTC of MDMA?

Heb jij vermoedens dat je aan XTC verslaafd bent? Kun je onderstaande vragen met ja beantwoorden, dan is de kans groot dat je waarschijnlijk een XTC verslaving hebt:

  • Je bent niet in staat om te stoppen met het gebruik van XTC
  • Je neemt regelmatig in je eentje een pil
  • Je gebruikt vaker XTC dan je eigenlijk zou willen
  • Je vindt feesten niet meer leuk zonder XTC
  • Je gebruikt steeds meer, of pillen met een hogere dosis MDMA, omdat je hetzelfde effect wilt bereiken
  • Je hebt minder aandacht voor je studie, werk, familie en vrienden
  • Zonder het middel voel je je chagrijnig en depressief of/en je hebt last van slapeloosheid

Waarom zou ik stoppen met XTC?

Stoppen met XTC is nodig omdat het gebruik nogal wat gemene effecten kan hebben. Het gevaarlijkst is dat je lichaam aan het middel gewend raakt. Na een paar keer voel je al niet meer hetzelfde effect als de eerste keren dat je het gebruikte. Je lichaam raakt tolerant voor de stof, ook al is dit geen teken dat XTC verslavend is. Wil je hetzelfde gevoel weer beleven, dan heb je steeds meer XTC nodig. Daardoor loop je de kans dat jouw geest wel XTC verslaafd raakt.

Een ander risico is dat je overstapt naar een andere drug, die wel de kick oplevert waar je naar op zoek bent. Gebruik je eenmaal XTC, dan is de drempel om een andere, verslavende drug te gebruiken ineens een stuk kleiner. Bijvoorbeeld cocaïne of GHB. Het gebruiken van meerdere drugs door elkaar is heel gevaarlijk. Daarnaast kunnen andere drugs, zoals cocaïne, een sterkere verslavende werking hebben.

Wil je meer weten over XTC? Hoe verslavend het werkt of vermoed je dat je een XTC (of MDMA) verslaving hebt? Bel ons, wij beantwoorden al je vragen en helpen jou graag stoppen.

☎ Bel 0800 - 999 999 8