XTC verslavend?

Wel degelijk

XTC verslavend? Bijna niet, dat is juist het gevaar

XTC verslavend? Veel mensen denken van niet. Daardoor lijkt deze drug bedrieglijk onschuldig. Wie begint met XTC, loopt echter wel degelijk risico om verslaafd te raken. Al is dat niet noodzakelijkerwijs aan het middel zelf.
➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Wij helpen meer dan 1.000 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed

Is XTC geestelijk of lichamelijk verslavend?

De volgende vraag wordt ons vaak gesteld: is XTC geestelijk of lichamelijk verslavend? Het antwoord is dat XTC lichamelijk niet verslavend is. Dat houdt in dat als je stopt, je geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen krijgt. Maar geestelijk is XTC wel degelijk verslavend.


Bestaat een XTC verslaving?

Ook al treedt er geen lichamelijke afhankelijkheid op, toch is XTC verslavend. Het gaat uitsluitend om geestelijke afhankelijkheid. Je voelt je namelijk zeer energiek en euforisch na het gebruik van deze drug. Dit gevoel kan wel zes uur aanhouden. XTC-gebruikers kunnen daardoor een hele nacht doorgaan. Naar die ervaring verlangen ze graag terug. Ze kunnen het gevoel krijgen dat ze geen leuke avond meer beleven zonder XTC. Als dit verlangen zo sterk wordt dat het andere gevoelens overheerst, is er spraken van een XTC verslaving.


XTC: illegaal maar wel heel normaal

XTC is dus als een middel waar je geestelijk verslaafd aan kunt raken. De grondstof van XTC is MDMA (methyleendioxymethamfetamine). Deze stof heeft een sterke uitwerking op de gemoedstoestand. Dat is de reden waarom het middel halverwege de vorige eeuw gebruikt werd in de psychotherapie.

Tegenwoordig is de productie van het middel verboden, evenals het gebruik ervan. Oftewel: XTC is illegaal. Toch lijkt een pilletje ‘poppen’ op een festival of in de club helaas steeds normaler te worden, met name onder jongeren. Uit een onderzoek uitgevoerd door Metro in 2017, bleek dat twee derde van de ondervraagden (ruim 4.000 personen tussen de 18 en 34 jaar) het gebruik van harddrugs normaal vindt. Iets meer dan de helft had wel eens XTC gebruikt.


Help, ik heb een XTC verslaving

Hoe weet je of je verslaafd bent aan XTC? Door onderstaande stellingen eerlijk te beantwoorden:

  1. Als je feesten niet meer leuk vindt zonder deze drug, ben je verslaafd aan XTC.
  2. Je bent ook verslaafd aan XTC als je zonder dit middel chagrijnig en depressief voelt en last hebt van slapeloosheid.

Beantwoord je beide stellingen met ja, dan lijd je aan een XTC verslaving. Een verslaving is riskant, want je bent bereid om ver te gaan voor een pepmiddel dat feesten weer leuk maakt.


Waarom zou ik stoppen met XTC?

Stoppen met XTC is nodig omdat het gebruik nogal wat gemene effecten kan hebben. Het gevaarlijkst is dat je lichaam aan het middel gewend raakt. Na een paar keer voel je al niet meer hetzelfde effect als de eerste keren dat je het gebruikte. Je lichaam raakt tolerant voor de stof, ook al is dit geen teken dat XTC verslavend is. Wil je hetzelfde gevoel weer beleven, dan heb je steeds meer XTC nodig.

Een ander risico is dat je overstapt naar een andere drug, die wel de kick oplevert waar je naar op zoek bent. Gebruik je eenmaal XTC, dan is de drempel om een andere drug te gebruiken ineens een stuk kleiner. Bijvoorbeeld cocaïne of GHB. Het slikken van meerdere drugs door elkaar is heel gevaarlijk. Daarnaast kunnen andere drugs, zoals cocaïne, een sterkere verslavende werking hebben.

Wil je meer weten over XTC? Hoe verslavend het is of hoe je kunt stoppen met XTC? Neem dan contact op met Trubendorffer.

☎ Praat nu met een deskundige