Overdosis MDMA

Wat kun je doen?

Af en toe MDMA nemen tijdens het uitgaan of op een festival, het lijkt onschuldig. Toch kunnen de gevolgen van MDMA groter zijn dan je misschien denkt. Niet alleen is het slecht voor je gezondheid, een overdosis MDMA kan dodelijk zijn. Stoppen met MDMA of wil je meer weten over de risico’s van MDMA? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je helpen.
➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Wij helpen meer dan 1.000 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed

Overdosis MDMA: een groot risico

Het stofje MDMA zorgt er meestal voor dat je je blij en meer verbonden voelt met anderen. Ook onderdrukt het vermoeidheid, zodat je urenlang kunt dansen. MDMA kun je nemen als pil (XTC), in poedervorm of als kristallen. Je kunt lichamelijk niet verslaafd raken aan dit stofje. Wel heb je een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Zo loop je het risico dat je een overdosis MDMA neemt met alle nare gevolgen van dien.


Wanneer is er sprake van een overdosis MDMA?

MDMA heeft een stimulerende werking. Hierdoor onderdrukt het natuurlijke alarmsignalen die door het lichaam worden afgegeven. Je loopt zo het risico dat je over je lichamelijke grenzen heengaat. Dit kan ervoor zorgen dat je oververhit raakt. Wat kan leiden tot flauwvallen, uitdroging of, in het ergste geval, dat je in coma raakt of overlijdt. Een overdosis MDMA betekent niet per se dat je heel veel hebt genomen: soms valt het verkeerd of is het voor jouw lichaam simpelweg té veel.


Overdosis MDMA: symptomen op een rijtje

  • Het slachtoffer is (bijna) bewusteloos of zijn er ademhalingsmoeilijkheden.
  • Het slachtoffer kan zeer grote of kleine pupillen hebben, een vreemde huidskleur, buikkrampen, stuipen of is misselijk.
  • De lichaamstemperatuur is heel hoog (39°C of hoger).

Overdosis MDMA: wat te doen?

Heb jij of heeft iemand anders een overdosis MDMA genomen, dan moet je het volgende doen:

  1. Direct 112 (laten) bellen.
  2. Volg het advies van de hulpverleners exact op.
  3. Start reanimatie als iemand niet meer reageert op aanspreken of aanrakingen en geen normale ademhaling heeft.
  4. Slaapt het slachtoffer of is hij bewusteloos, leg hem dan op de zij in verband met kans op braken.
  5. Laat iemand nooit braken en geef hem niets drinken, tenzij op uitdrukkelijk advies van een professionele hulpverlener.
  6. Als de lichaamstemperatuur te hoog is, is dat levensgevaarlijk. Breng het slachtoffer daarom naar een koele omgeving en geef hem natte doeken en/of een ventilator om af te koelen.

Hulp bij MDMA-verslaving

Dacht je dat af en toe wat MDMA geen kwaad kon? Ben je geschrokken van het grote risico op een overdosis MDMA? Neem dan contact met ons op. Trubendorffer kan je advies geven en je helpen om te stoppen met het gebruik van MDMA. Het bijzondere van onze aanpak ligt in de combinatie van een uitgebreide intake en een intensieve en helemaal op jou afgestemde behandeling zonder wachttijden. Bovendien kun je gewoon thuis blijven wonen, zodat je door kunt gaan met je studie of werk. 

☎ Praat nu met een deskundige