Lachgas

niet 100% veilig

Home /  Kennis / Lachgas

Lachgas. Risico’s zijn, voor zover bekend, vrij laag. Aan recreatief gebruik, denk aan maximaal 10 ballonnen per maand, lijken geen blijvende gezondheidsrisico’s te kleven. Maar dat maakt lachgas niet meteen veilig. Lachgas wordt in de partyscene gebruikt als roesmiddel. Je bent even van de kaart maar kan je evenwicht verliezen en hard vallen. Bij extreem gebruik kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan, waardoor je verlammingsverschijnselen kunt krijgen.
➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Wij helpen meer dan 1.000 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed

Lachgas dodelijk?

Is lachgas dodelijk bij recreatief gebruik? Nee, meestal verloopt het gebruik zonder problemen. Maar de manier waarop je het gas inneemt, kan wel voor gevaarlijke situaties zorgen. Inhaleer het gas nooit direct uit de slagroomspuit, dan kun je je mond en luchtwegen bevriezen. Of komt je tong vast te zitten aan de slagroomspuit. Ook kun je misselijk en duizelig worden, je evenwicht verliezen en jezelf verwonden door een val.


Lachgas en alcohol

Lachgas en alcohol zijn geen goede combinatie. Dat geldt ook voor lachgas in combinatie met andere kalmerende middelen. De verdovende werking van lachgas wordt versterkt door de alcohol. Hierdoor heb je meer kans op nare bijwerkingen zoals duizeligheid, misselijkheid, overgeven en vallen. Wacht daarom tot een uur nadat je lachgas hebt genomen met het drinken van alcohol. Ook geeft lachgas in combinatie met andere drugs een verhoogd risico op bad trips en paniekaanvallen.


Lachgas: hersenschade

Neem je wel eens lachgas? Hersenschade kan voorkomen bij extreem heftig en langdurig gebruik. Er zijn meldingen van gebruikers die een tekort aan vitamine B12 hadden en verlammingsverschijnselen kregen. Ze hadden zo veel lachgas gebruikt dat hun ruggenmerg bleek aangetast. Maar wat is veel? Wie dagelijks 10 tot 20 ballonnen gebruikt gedurende 10 dagen loopt een verhoogd risico op neurologische schade. Dat geldt ook voor 50 tot 100 ballonnen binnen 3 uur.


Lachgas: symptomen bij hersenschade

De roes na lachgas duurt maar kort, maximaal 5 minuten, waardoor je snel weer een nieuwe ballon neemt. Zo kun je op een avond veel lachgas binnenkrijgen. Wees alert op de eerste symptomen van hersenschade, zoals tintelingen in je handen en voeten. Sommige van deze symptomen zijn onomkeerbaar.


Lachgas: overige risico’s

Naast een tekort aan vitamine B12 zijn er nog andere gezondheidsrisico’s waar je mee te maken kan krijgen als je lachgas gebruikt:

  • door extreem gebruik kun je de volgende dag hoofdpijn hebben
  • je kunt gehoorschade oplopen doordat lachgas uitzet en extra druk geeft op de trommelvliezen, vooral als je verkouden bent
  • gebruik geen lachgas als je zwanger bent, vanwege het risico op zuurstoftekort bij je baby
  • ga zitten en zorg dat je niets in je handen hebt als je lachgas gebruikt. Je kunt duizelig worden, je evenwicht verliezen en hard vallen
  • de metalen deeltjes van een patroon kunnen meekomen in de ballon. Die kun je vervolgens binnenkrijgen. Hier moet echter nog meer onderzoek naar gedaan worden; over de risico’s is nog onvoldoende bekend
  • de lachgaspatronen voor slagroomspuiten zijn gemaakt voor industrieel gebruik. Lachgas dat wordt gebruikt voor narcose bij operaties islachgas gemaakt voor mensen. Wat de risico’s zijn van het gebruik van industrieel lachgas voor de mens is nog niet bekend

Neem voor meer informatie over lachgas contact op met Trubendorffer
☎ Praat nu met een deskundige