Overdosis slaappillen

even erg als heroïne

Een overdosis slaappillen kan ook jou overkomen als je geregeld slaappillen slikt. Omdat je zonder deze middelen niet in slaap kunt komen en de kans groot is dat je elke minuut van de nacht weg ziet tikken. Je bent zeker niet de enige. Maar het gebruik van deze middelen is niet zonder risico. Bedenk goed dat ze verslavend zijn en dat een overdosis slaappillen ernstige, blijvende gezondheidsschade kan veroorzaken.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

In Nederland slikken 750.000 mensen elke avond een slaappil. Daarvan zijn zeker 300.000 mensen chronisch gebruiker. De meeste slaappillen zijn middelen op basis van benzodiazepinen, die we in de volksmond benzo’s noemen. Benzo’s zijn niet geschikt voor langdurig gebruik. De werking van het middel zal op den duur afnemen, waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Naast verslaving ligt ook een overdosis slaappillen op de loer.


Is een overdosis slaappillen dodelijk?

De kans dat een overdosis slaappillen dodelijk is, is niet heel groot. Wel treden bij hoge doseringen ernstige neveneffecten op. Naast de eerdergenoemde bijwerkingen kan een overdosis tot zware ademhalingsproblemen leiden. Ook kan er een coma intreden, die je in het ergste geval fataal kan worden.

Hoeveel slaappillen een overdosis veroorzaken, hangt af van de voorgeschreven hoeveelheid. Het wordt in ieder geval ten zeerste afgeraden om meer en/of gedurende langere tijd slaappillen te nemen dan dat jouw arts je adviseert.


Zijn slaappillen verslavend?

Slaappillen op basis van benzodiazepinen staan bovenaan het lijstje van verslavende medicijnen. Bij dagelijks gebruik kunnen de eerste verslavingsverschijnselen al na twee weken optreden. Deze uiten zich pas zodra je probeert te stoppen met de slaappillen. Denk aan symptomen als slapeloosheid, angsten en somberheid.


Verslaafd zijn aan slaappillen is gevaarlijk

Daarnaast hebben slaappillen vervelende bijwerkingen, die ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Ze maken je suf, traag en verminderen je spierkracht. Je kunt klachten ondervinden als geheugenverlies, maar ook een vermindering van je coördinatie- en concentratievermogen. Niet alleen je dagelijks functioneren wordt beïnvloed, maar ook je mobiliteit wordt beperkt, omdat verkeersdeelname sterk wordt afgeraden.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Alle voorgeschreven medicijnen zijn in bepaalde mate verslavend. Het is vaak vooral het tijdelijke voordeel dat een slaappil biedt – het wegnemen van de slapeloosheid – dat een psychische afhankelijkheid veroorzaakt. Vergeet niet dat slapeloosheid vaak een onderliggende reden heeft. Als deze problematiek wordt aangepakt, is langdurig gebruik van slaappillen niet nodig en neemt ook de kans op verslaving af.

Zo herken je een slaappillenverslaving

Een verslaving aan slaappillen is lastig te herkennen, zowel voor een buitenstaander als voor de verslaafde zelf. Het gebruik van deze medicijnen is zo alledaags dat niemand ervan opkijkt. Bovendien ervaar je zelf zelf weinig last van het medicijngebruik. Pas bij een stoppoging treden ontwenningsverschijnselen op. Deze zorgen er echter vaak voor dat je juist weer gaat gebruiken; er ontstaat een vicieuze cirkel.

Een verslaving valt meestal pas op als je dagelijks functioneren eronder gaat lijden. Of als je steeds meer slaappillen nodig hebt om het voordeel ervan te ervaren. Zie je dit in je omgeving gebeuren? Of heb je hier misschien zelf last van, en lukt het je niet om zelfstandig de vicieuze cirkel te doorbreken? Schakel professionele hulp in.

Voor meer informatie over een overdosis slaappillen of hulp bij een slaappillenverslaving kun je contact met ons opnemen op 0800-999-9998.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs