overdosis paracetamol

alertheid geboden

De pijnstiller paracetamol is minder onschuldig dan het lijkt. Een overdosis paracetamol: bestaat dat? En kan paracetamol verslavend zijn? Het antwoord is ja. Er zijn nare bijwerkingen die gevaarlijk kunnen zijn.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

10 gram per dag

Gelukkig is paracetamol relatief veilig, maar dat wil niet zeggen dat het gebruik ervan zonder gevaren is. In de volksmond spreken we van een overdosis paracetamol als je meer dan 10 gram paracetamol per dag tot je neemt. Dat kan gebeuren wanneer je de voorgeschreven hoeveelheid niet naleeft. Een overdosis kan er ook ongemerkt insluipen. Paracetamol zit verwerkt in tal van andere medicijnen, waardoor niet altijd duidelijk is hoeveel je binnenkrijgt.

Paracetamol wordt in ons land massaal gebruikt om pijn en andere griepklachten tegen te gaan en is zonder recept verkrijgbaar bij ongeveer iedere drogisterij, apotheek en supermarkt. Toch kent paracetamol bij overmatig gebruik een aantal nare bijwerkingen. Risicogroepen zijn ouderen, kleine kinderen, mensen met leveraandoeningen en mensen die alcoholverslaafd of ondervoed zijn.


Gevolgen van een overdosis paracetamol

Een overdosis paracetamol kent verschillende symptomen. Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen. Een ernstige paracetamolvergiftiging verloopt altijd in fasen:

  • Fase 1: Binnen enkele uren leidt een overdosis paracetamol soms tot braken, zonder dat dat je je verder ziek voelt.
  • Fase 2: Na 24 uur ontstaan bij een overdosis paracetamol naast braken ook andere buikklachten, zoals pijn en misselijkheid. In deze fase kan via bloedonderzoek al een leverafwijking worden aangetoond.
  • Fase 3: Na 2 tot 5 dagen neemt het braken als gevolg van een overdosis paracetamol toe en functioneert de lever slechter. Dit kan resulteren in geelzucht en inwendige bloedingen.
  • Fase 4: Na 5 dagen begint het herstel van de paracetamolvergiftiging óf het leverfalen neemt toe. Als herstel uitblijft en de symptomen juist verergeren, kan je uiteindelijk in coma raken en je kan zelfs doodgaan aan een overdosis paracetamol, al dan niet als gevolg van een bloedvergiftiging.

Is er sprake van een teveel aan ingenomen paracetamol? Raadpleeg dan altijd direct een arts.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Dodelijke dosis paracetamol

Een overdosering paracetamol kan fataal zijn. De inname van een normale, dagelijkse hoeveelheid paracetamol zal daar niet toe leiden. Langdurig gebruik van hoge doseringen kan het risico op een dodelijke dosis paracetamol wél vergroten.

Voorkom een overdosis paracetamol. Overschrijd daarom nooit de voorgeschreven dosis. De aanbevolen dosis paracetamol is afhankelijk van je leeftijd en je gewicht en staat altijd vermeld in de bijsluiter.


Is paracetamol verslavend?

Paracetamol is niet verslavend. Het is ‘slechts’ een pijnstiller die – net als aspirine – onder de categorie lichte medicijnen valt. Deze medicijnen veroorzaken geen lichamelijke afhankelijkheid. Paracetamol is alleen verslavend als er stoffen als cafeïne en codeïne aan toegevoegd zijn. Codeïne wordt in de lever omgezet in een lichte variant van morfine, cafeïne werkt opwekkend. Beide toevoegingen zijn verslavend wanneer je er gedurende lange tijd eenzelfde dagelijkse hoeveelheid van inneemt.


Kenmerken paracetamolverslaving

Bij langdurig dagelijks gebruik van paracetamol treedt vooral gewenning op, maar spreken we niet van een paracetamolverslaving. Na langdurig dagelijks gebruik neemt de werking af en heb je steeds meer paracetamol nodig voor hetzelfde pijnstillende effect.

Op den duur kan daardoor een medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Deze zal je hoogstwaarschijnlijk weer proberen te verhelpen met paracetamol, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Acuut stoppen met het gebruik van paracetamol is in dat geval de enige optie. Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose kan je daarbij helpen.

 
"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs