Afbouwschema slaappillen

Met de juiste hulp lukt het

In Nederland nemen zo’n 750.000 mensen een slaapmiddel tegen slapeloosheid. Helaas is dit medicijn vaak erger dan de kwaal. Gebruik je langer dan enkele weken slaappillen, dan is de kans groot dat je verslaafd raakt. En dat je slaapprobleem daarna alleen maar groter is. Stoppen is alleen mogelijk met een afbouwschema. Slaappillen uit je leven bannen? Met de juiste begeleiding lukt het wel.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Slaapmedicatie en verslaving

Slapeloosheid wil zeggen dat je slecht slaapt én daardoor overdag niet goed functioneert. Vaak komt dit door spanningen of zorgen. Ook lichamelijke klachten zoals pijn en jeuk kunnen slapeloosheid veroorzaken.

Heb je last van slapeloosheid, dan kan een huisarts slaappillen voor schrijven. Helaas is dit slechts een tijdelijke oplossing. Sterker nog, slaapmedicatie maakt het probleem uiteindelijk vaak groter. Veel van de gebruikers raken verslaafd en stoppen is heel erg moeilijk. Ook met een afbouwschema kom je niet zomaar van slaappillen af.

Stoppen met slaapmedicatie

Stop je met het gebruik van slaapmedicatie, dan kan je allerlei klachten krijgen. Ook als je een afbouwschema slaappillen hanteert.

Bekende ontwenningsverschijnselen:

  • Je slaapt nog slechter dan vroeger.
  • Last van hartkloppingen, onrust, angst en nachtmerries
  • Sommige mensen worden prikkelbaar of somber.
  • Andere ontwenningsverschijnselen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, zweten, rillingen en duizelingen.

Bouw je het gebruik van slaapmedicatie af in overleg met de huisarts, dan vervangt hij het slaapmiddel misschien eerst door een kalmeringsmiddel, zoals diazepam. Ook dit middel is zeer verslavend en zo val je van het ene in het andere probleem.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Afbouwschema slaapmedicatie

Stoppen met slaapmedicatie kan alleen met een goed afbouwschema. Slaappillen zijn verslavend en alleen zo voorkom je (al te) hevige ontwenningsverschijnselen en een terugval. Maar afkicken met een afbouwschema is een lang en lastig proces.

Je moet gedurende enkele weken een steeds lagere dosis nemen en zo het gebruik afbouwen. Maar naast ontwenningsverschijnselen zoals duizeligheid en concentratieproblemen, slaap je dan vaak slechter dan ooit. Hierdoor is de stap naar het opnieuw nemen van een slaappil klein. Voor je het weet, zit je in een vicieuze cirkel. En blijf je afhankelijk van slaapmedicatie.

Hulp bij afbouwen slaapmedicatie

Zelf stoppen met slaapmedicatie blijkt in de praktijk dus heel erg moeilijk. Hulp bij het afbouwen van slaapmedicatie is dan ook onmisbaar. Het is verstandig professionele hulp te zoeken, zodat je op de juiste wijze afkickt van slaappillen. Met ondersteuning bij het afbouwen voorkom je een terugval. Alleen zo kom je écht voor altijd van het gebruik van slaapmedicatie af. Hulp bij het afbouwen van slaapmedicatie? Wij bieden ambulante hulp waarbij je gewoon thuis blijft wonen. Zo kan je doorgaan met je werk of studie. Meer weten? We zijn bereikbaar op: 0800-999 999 8. Je kunt dus altijd bellen voor een intake of terugbelverzoek.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs