Ayahuasca

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is een bekende ceremoniële drank uit het Amazonegebied. Het hallucinogene brouwsel kan onderdeel zijn van rituelen rond spirituele inwijding, ontwaking of reiniging. Ook in de westerse wereld worden ayahuasca-ervaringen gebruikt, meestal om spirituele en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Net als bij andere drugs is het ook bij belangrijk om je goed te informeren over de bijwerkingen en risico’s. In Nederland is het verboden om deze drug te produceren, te verhandelen of in bezit te hebben.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is hallucinogene drank met een bruin/rode kleur en de smaak is bitter. Vor zover bekend is ayahuasca niet lichamelijk of geestelijk verslavend. Wel is een ayahuasca-trip een heftige ervaring en niet zonder risico’s.


Zijn DMT en ayahuasca hetzelfde?

Ayahuasca wordt bereid door twee planten te laten inkoken. Eén van de planten bevat dimethyltryptamine (DMT). Deze stof zorgt voor hallucinaties en andere lichamelijke effecten. Het is een heftig tripmiddel, dat eenzelfde soort werking heeft als paddo’s en LSD. Het wordt geschonken als thee: deze is bitter van smaak en bruinrood van kleur.


Is ayahuasca een drug?

Omdat er DMT in zit, wordt ayahuasca in Nederland als drug beschouwd en niet legaal. Het is een verboden middel volgens de Opiumwet.


Wat doet ayahuasca met je?

De werking van ayahuasca is in eerste instantie onplezierig. Je wordt misselijk, duizelig en gaat transpireren. Bekende bijwerkingen zijn overgeven en diarree. Daarna beginnen de hallucinaties. Er komen felgekleurde en snel bewegende beelden voorbij. Gebruikers kunnen ook religieuze, mystieke ervaringen hebben. Dit kan 2 tot 6 uur duren.

Wat je tijdens een ayahuasca-trip meemaakt, is niet precies te voorspellen. Zeker is dat je waarneming verandert en je bloeddruk en hartslag stijgen. Je ervaart gedachten en emoties op een andere manier. De visioenen en emoties kunnen therapeutisch, maar ook beangstigend of verwarrend werken.


Is ayahuasca gevaarlijk?

Het gebruik van ayahuasca is niet zonder gevaren. Zeker niet als je zware psychische problemen hebt. Wat zijn de gevaren van ayahuasca? Je beoordelingsvermogen neemt af en je ziet dingen anders. In feite ben je overgeleverd aan degene die de ceremonie begeleidt. Het is dus enorm belangrijk dat hij of zij integer is en de juiste kennis en vaardigheden heeft om je goed op te vangen. Verder neemt je reactiesnelheid af. Na het gebruik is er nog urenlang sprake van een verminderde concentratie.


Kun je door ayahuasca in een psychose komen?

Als je psychiatrische problemen of een psychische aandoening hebt (gehad), ben je extra gevoelig voor tripmiddelen zoals ayahuasca. Je loopt dan meer risico om bij gebruik in een psychose te belanden. Of je hebt aanleg voor psychoses maar weet dit zelf nog niet. Ayahuasca kan dan een trigger zijn. Verder gaat dit hallucinogene brouwsel niet samen met bepaalde antidepressiva. Maar ook als je goed in je vel zit, kun je last krijgen van nadelige bijverschijnselen.


Ayahuasca: risico’s beperken

Besluit je ondanks de risico’s toch ayahuasca te gebruiken, zorg dan voor professionele begeleiding en nazorg. Deze tips helpen je om de risico’s zo veel mogelijk te beperken:

  • bereid je zorgvuldig voor. Zo zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden voordat je ayahuasca gebruikt
  • doe onderzoek naar de ceremonie en de aanpak. Praat met mensen die de ceremonie hebben ondergaan
  • bedenk goed waarom je ayahuasca wil gebruiken en deel dit van tevoren met je begeleider
  • gebruik geen tripmiddelen zoals ayahuasca als je psychiatrische problemen of een psychische aandoening hebt
  • gebruik ayahuasca niet in combinatie met antidepressiva of andere drugs
  • neem geen deel aan het verkeer als je onder invloed van ayahuasca bent

Neem voor vragen of advies over de risco’s van ayahuasca of andere drugs contact op met:Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

☎ Bel 0800 - 999 999 8