Afkicken antidepressiva

Beter nu dan nooit!

Afkicken van antidepressiva kun je niet alleen. Worstel jij of iemand die je kent met overmatig gebruik van antidepressiva? Wij kunnen je helpen. Antidepressiva kennen veel bijwerkingen. Zeker bij een verslaving kunnen die bijwerkingen schadelijke gevolgen hebben. Daarom is het goed dat je de eerste stap hebt gezet en op zoek bent gegaan naar informatie.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Mensen die kampen met depressieve gevoelens hebben een serotoninetekort. Deze stof helpt bij het afgeven van prikkels vanuit de hersenen en speelt een belangrijke rol bij je stemming en emoties. Antidepressiva zorgen voor meer serotonine in je lichaam en verdoven je emoties. Daardoor voel je je beter zodra je met antidepressiva begint.

Zeker 1,1 miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen wordt het tricyclische antidepressivum (TCA) Amitriptyline het meest gebruikt, gevolgd door de selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) Citalopram en Paroxetine. Bijna een half miljoen mensen gebruikte in 2017 langdurig een SSRI. Daarvan slikte een derde het medicijn langer dan twee jaar.


Zijn antidepressiva verslavend?

Ondanks dat de werkzame stoffen in antidepressiva niet verslavend zijn, komt ongeveer 30 procent van de antidepressivagebruikers er maar moeilijk vanaf. Reden daarvoor is dat emoties onverminderd terugkomen en er ongewenste ontwenningsverschijnselen optreden bij een stoppoging. Denk aan griepachtige klachten, zoals spier- en hoofdpijn, rillen en koorts. Ook kunnen er slaapproblemen en angstklachten ontstaan. Ontwenningsverschijnselen schrikken af, met onnodig lang gebruik van antidepressiva tot gevolg. Dit maakt dat antidepressiva verslavend zijn.


Antidepressiva zonder recept

Je kunt geen antidepressiva bestellen zonder recept. Antidepressiva zijn alleen verkrijgbaar via een arts. Bij een verslaving wordt dit op den duur een probleem. Een oplettende arts zal namelijk na een lange periode van gebruik aansturen op het afbouwen van en stoppen met de antidepressiva. Zonder recept kan je als patiënt nergens naartoe.


Toch antidepressiva bestellen zonder recept

In de praktijk gaat deze groep vaak het internet op, op zoek naar alternatieven. Het internet biedt verschillende mogelijkheden aan om antidepressiva te bestellen zonder recept. Trubendorffer, hulp bij verslaving en diagnose, raadt dit ten zeerste af. Behalve dat je nooit zeker weet wat er in de aangeboden medicatie zit en dat gebruik zéér gevaarlijk kan zijn, wijst een online speurtocht op een verslaving en heb je hulp nodig.


Signalen verslaving antidepressiva

Een verslaving aan antidepressiva is niet hetzelfde als een alcohol- of drugsverslaving, waarbij je steeds grotere hoeveelheden nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Bij antidepressiva blijft de werking in de loop van de tijd gelijk. Een verslaving aan antidepressiva is daarom moeilijk te herkennen, omdat de gebruiker dezelfde hoeveelheid medicatie kan blijven gebruiken. Toch zijn er een aantal signalen die wijzen op een psychologische verslaving aan antidepressiva:

  • Angst voor een terugval of voor ontwenningsverschijnselen als reden om antidepressiva te blijven gebruiken
  • Moeite doen om aan medicatie te komen
  • Een vicieuze cirkel van antidepressivagebruik, waardoor schuldgevoel en een laag zelfbeeld ontstaan, waarvoor weer antidepressiva wordt voorgeschreven.

Afkicken van antidepressiva

Als je wilt afkicken van een verslaving aan antidepressiva is het raadzaam om daarvoor in therapie te gaan. Samen met je therapeut werk je naast je verslaving ook aan de oorzaak ervan. Stop nooit acuut met het gebruik van antidepressiva. Om ontwenningsverschijnselen te beperken, wordt gebruikers altijd aangeraden om antidepressiva geleidelijk af te bouwen.

Voor meer informatie over het afkicken van antidepressiva kun je contact opnemen met Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

☎ Bel 0800 - 999 999 8