Kater

wat is het?

Home /  Kennis / Kater

Veel mensen hebben er wel eens last van: een kater na alcohol gedronken te hebben. Een kater is vervelend en zorgt meestal voor symptomen als hoofdpijn en misselijkheid. De beste remedie tegen een kater is helemaal geen alcohol drinken. Heb je vaker last van een kater dan je zou willen? Wij geven je tips om te stoppen met alcohol.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Wat is een kater?

Een kater heeft als betekenis: een mannelijke kat. Daarnaast heeft een kater als betekenis dat je tijdelijk klachten ervaart na het gebruik van alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je nieren extra water uitscheiden. Alcohol droogt je dus uit, zeker wanneer je sterke drank drinkt. Daardoor krijg je bij een kater symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Daarnaast ontstaat bij de afbraak van alcohol de stof aceetaldehyde, die de hoofdpijn verder verergert.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Wat kun je doen aan een kater?

Er bestaat geen wondermiddel tegen een kater. Je kunt een kater het beste voorkomen en dus niet te veel alcohol drinken. Wissel alcoholische dranken af met water en drink veel water als je een kater hebt. Rust, beweging en frisse lucht helpen je om je wat beter te voelen. Eet een lichte maaltijd tegen misselijkheid en neem eventueel een pijnstiller tegen hoofdpijn.


Risico’s van alcoholgebruik

Regelmatig alcohol drinken verhoogt het risico op gezondheidsproblemen als kanker, beroerte, leverziektes en seksuele problemen. Jaarlijks komen in Nederland zo’n 75–140 mensen om in het verkeer door alcoholgebruik. Daarnaast kun je verslaafd raken aan alcohol.


Liever nooit meer een kater?

Heb je regelmatig een kater na alcohol gedronken te hebben? Meerdere dagen per week een kater hebben kan wijzen op een alcoholprobleem. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Trubendorffer voor een eerste gesprek. Ons telefoonnummer is 0800-999 9998.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou