Kater

wat is het?
Home /  Kennis / Kater

Veel mensen hebben er wel eens last van: een kater na alcohol gedronken te hebben. Maar wat is een kater precies en waarom krijg je van een kater symptomen als hoofdpijn en misselijkheid? Trubendorffer legt uit wat een kater is en wat je er het beste aan kunt doen. Ben je verslaafd geraakt aan de drank? Met ons behandelprogramma herstel je van je verslaving terwijl je thuis blijft wonen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed


Wat is een kater?

Een kater heeft als betekenis: een mannelijke kat. Daarnaast heeft een kater als betekenis dat je tijdelijk klachten ervaart na het gebruik van alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je nieren extra water uitscheiden. Alcohol droogt je dus uit, zeker wanneer je sterke drank drinkt. Daardoor krijg je bij een kater symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Daarnaast ontstaat bij de afbraak van alcohol de stof aceetaldehyde, die de hoofdpijn verder verergert.


Wat kun je doen aan een kater?

Er bestaat geen wondermiddel tegen een kater. Je kunt een kater het beste voorkomen en dus niet te veel alcohol drinken. Wissel alcoholische dranken af met water en drink veel water als je een kater hebt. Rust, beweging en frisse lucht helpen je om je wat beter te voelen. Eet een lichte maaltijd tegen misselijkheid en neem eventueel een pijnstiller tegen hoofdpijn.


Risico’s van alcoholgebruik

Regelmatig alcohol drinken verhoogt het risico op gezondheidsproblemen als kanker, beroerte, leverziektes en seksuele problemen. Jaarlijks komen in Nederland zo’n 75–140 mensen om in het verkeer door alcoholgebruik. Daarnaast kun je verslaafd raken aan alcohol.


Alcoholprobleem? Trubendorffer helpt

Heb je regelmatig een kater na alcohol gedronken te hebben? Meerdere dagen per week een kater hebben kan wijzen op een alcoholprobleem. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Trubendorffer voor een eerste gesprek. Ons telefoonnummer is 0800-999 9998.

☎ Praat nu met een deskundige