Te veel alcohol

wanneer is het te veel?

In Nederland is het vrij gewoon om regelmatig alcohol te drinken. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders drinkt regelmatig te veel alcohol en circa 80.000 van hen is verslaafd aan de drank. Trubendorffer geeft antwoord op de vraag: hoeveel alcohol mag ik drinken en wanneer drink ik te veel alcohol? Mocht je verslaafd zijn geraakt, dan helpen wij je thuis afkicken met een ambulant programma.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Hoeveel is teveel alcohol?

Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren mannen en vrouwen om maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken. Vanuit de verslavingszorg wordt geadviseerd om daarnaast wekelijks minimaal twee dagen achter elkaar geen alcohol te drinken. Om deel te mogen nemen aan het verkeer, mag je alcoholpromillage maximaal 0,2–0,5 zijn, afhankelijk van hoe lang je je rijbewijs hebt. Dit komt neer op maximaal 1–2 glazen.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Wanneer wordt te veel drinken een probleem?

Af en toe een glaasje te veel drinken is niet zo’n probleem. Je voelt je de volgende dag niet lekker, maar je lichaam kan een teveel aan alcohol nog wel aan. Het risico op gezondheidsproblemen en drankverslaving wordt groter naarmate je meer en vaker drinkt. Te veel alcohol drinken verhoogt je risico op kanker, beroerte, vruchtbaarheidsproblemen en leverziektes.


Verslaafd aan alcohol

Wanneer je regelmatig te veel alcohol drinkt, bestaat de kans dat je verslaafd raakt. Je kunt niet meer zonder, drinkt op ongepaste momenten en verbergt je drankgebruik. Ook kun je sociale en financiële problemen krijgen en functioneer je niet meer goed bij je normale bezigheden.


Afkicken bij Trubendorffer

Drink jij regelmatig te veel alcohol of denk je dat je er zelfs verslaafd aan bent? Bel dan 0800-999 9998 om een afspraak te maken voor een intakegesprek bij Trubendorffer. Onze deskundige hulpverleners werken samen met jou om je van je verslaving te laten herstellen. Ons thuisprogramma heeft al veel mensen blijvend van de drank afgeholpen.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou