Overmatig alcoholgebruik

Wanneer is het teveel?

Overmatig alcoholgebruik geeft een kater. Toch drinken de meeste mensen regelmatig meer alcohol dan goed voor hen is. De grens tussen gezellig en overmatig alcoholgebruik passeer je sneller dan je denkt. Alcohol is erg schadelijk voor je gezondheid. Dat geldt al voor het eerste glas. Vaak kun je de schade nog herstellen door op een verantwoorde manier met alcohol om te gaan. Beter is het echter om helemaal te stoppen met drinken. Dat hoef je niet alleen te doen, wij kunnen je daarbij helpen.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.

Het gevolg van overmatig alcoholgebruik op de korte termijn

Het effect van alcohol begint al 10 minuten na je eerste drankje. Je wordt losser en vrolijker en stapt makkelijker op iemand af. Maar niet iedereen wordt vrolijk van alcohol. Je kunt ook een slechte dronk hebben, agressief worden of zelfs somber en angstig.


Wanneer spreek je van overmatig alcoholgebruik?

Je bent een zware drinker als je op een avond per week 6 glazen alcohol drinkt. Je kunt dan nog op je benen staan, maar je bent wel dronken. Wie doordrinkt, begint onverstaanbaar te brabbelen, kan niet meer in een rechte lijn lopen en zelfs buiten bewustzijn raken.

Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week. Voor vrouwen geldt de grens van 14 glazen per week.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Gevolgen van langdurig overmatig alcoholgebruik op de lange termijn

Langdurig overmatig alcoholgebruik veroorzaakt lichamelijke en psychische problemen. Hersenen, lever, nieren, maag, hart en bloedvatenstelsel raken ernstig beschadigd. Ook verhoogt alcohol de kans op kanker.

Verder maakt alcohol je doodmoe. Veel alcoholgebruikers worden ’s morgens uitgeput wakker door slapeloosheid. Hierdoor ligt een depressie op de loer.


Wat zijn sociale gevolgen van overmatig alcoholgebruik?

Naast lichamelijke en psychische problemen zorgt overmatig alcoholgebruik voor sociale problemen. Je bent minder productief op je werk en kan zelfs je baan kwijtraken. Ook in relaties met anderen (partner, familie en vrienden) ontstaan er problemen. Deze kunnen leiden tot ruzie, scheiding en isolatie.


Schade overmatig alcoholgebruik herstellen

Het goede nieuws is dat je met professionele hulp overmatig alcoholgebruik kunt behandelen. Veel gezondheidsrisico’s nemen direct af als je stopt met drinken of verantwoord alcohol gaat gebruiken. Wat is verantwoord alcoholgebruik? De Gezondheidsraad adviseert mannen en vrouwen om maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken. Maar het beste is om helemaal geen alcohol te drinken.

Adviezen voor verantwoord alcoholgebruik:

  • drink niet voor je 18e
  • drink niet iedere dag en plan minimaal 2 alcoholvrije dagen per week in
  • drink geen alcohol tijdens de zwangerschap of als je zwanger wil worden
  • drink geen alcohol als je nog moet studeren, werken of sporten
  • drink geen alcohol als je stress ervaart of problemen hebt
  • alcohol in combinatie met medicijnen is altijd een slecht idee
  • heb je toch te veel gedronken? Drink dan minimaal 2 dagen niets

Blijvende schade door overmatig alcoholgebruik

De lichamelijke schade door langdurig alcoholgebruik herstelt niet altijd als je stopt met drinken. Hersenbeschadigingen zoals het syndroom van Korsakov (geheugenproblemen) zijn blijvend en progressief. Ook organen zoals de lever kunnen zo erg beschadigd zijn, dat een levertransplantatie het laatste redmiddel is.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou