Alcohol en cholesterol

wat is het verband?

Alcohol is slecht voor je gezondheid. Het verhoogt je risico op kanker, leverproblemen en vruchtbaarheidsproblemen. Het verband tussen alcohol en cholesterol is nog onduidelijk. Alcohol heeft een negatieve invloed op je cholesterol. Het drinken van een glas bier of wijn kan de hoeveelheid cholesterol in je bloed verhogen. Begint het gebruik van alcohol jouw leven te beïnvloeden? Wij kunnen je helpen om stoppen met alcohol – dat kan gewoon thuis in jouw eigen omgeving.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Werkt alcohol cholesterol verhogend?

De relatie tussen alcohol en cholesterol is onduidelijk. Matig alcoholgebruik (1–2 glazen per dag) verhoogt het HDL-cholesterol en beschermt zo tegen hart- en vaatziekten. Bij dagelijks gebruik van minimaal 2 glazen bier of wijn is de hoeveelheid cholesterol zodanig toegenomen dat het je risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Andere onderzoeken laten echter zien dat matig gebruik van alcohol cholesterol verhogend werkt en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Niet of maximaal 1 glas per dag drinken blijft dus het advies van de Gezondheidsraad.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Alcohol en cholesterolverlagers

Wanneer je cholesterolgehalte te hoog is, schrijven artsen vaak cholesterolverlagende medicijnen voor. Kun je veilig alcohol en cholesterolverlagers samen gebruiken? In de meeste gevallen kan dat wel. Een zeldzame bijwerking van statines is echter leverschade. Ook alcohol is niet goed voor je lever. Gebruik daarom maximaal 1 glas alcohol als je cholesterolverlagers gebruikt en drink wekelijks minimaal twee dagen achter elkaar niet.


Alcoholverslaving

Een ander gezondheidsrisico van alcohol is verslaving. Ruim 82.000 Nederlanders zijn verslaafd aan de drank en kunnen niet meer zonder, ondanks de nadelige effecten van de alcohol. Zo kan een alcoholverslaving leiden tot sociale en financiële problemen. Afkicken van een alcoholverslaving kan lastig zijn. Kies daarom voor professionele begeleiding.


Afkicken bij Trubendorffer

Alcohol verhoogt het risico op allerlei ziektes. De relatie tussen alcohol en cholesterol is minder duidelijk. Regelmatig gebruik van alcohol verhoogt het risico op een drankverslaving. Neemt alcohol je leven over? Neem bij vermoedens van een verslaving contact op met Trubendorffer. Wij helpen jou van je verslaving af.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou