Bloeddruk en alcohol

het verband

Er zijn verschillende factoren die je risico op hart- en vaatziekten verhogen. Maar wat is precies het verband tussen je bloeddruk en alcohol? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit hoe het zit met je bloeddruk en alcohol en wat er gebeurt als je bij een hoge bloeddruk medicijnen en alcohol gebruikt. Wil je stoppen met alcohol maar lukt je dat niet? Dan helpen wij je met ons ambulante behandelprogramma – zonder opname in een kliniek.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Hoge bloeddruk en alcohol

Een hoge bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, net als alcohol, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte in je bloed. Bovendien wordt je bloeddruk hoger door alcoholgebruik omdat je bloedvaten stijver worden. Een hoge bloeddruk en alcohol is dus geen ideale combinatie. Beperk je alcoholinname daarom tot maximaal 5 glazen per week.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Hoe zit het met je bloeddruk, medicijnen en alcohol?

Gebruik je medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Regelmatig alcohol drinken kan ervoor zorgen dat deze medicijnen niet meer goed werken. Ook de werking van medicijnen tegen een lage bloeddruk kan verminderd worden door alcoholgebruik. Controleer daarom altijd of je bij een afwijkende bloeddruk medicijnen en alcohol mag combineren. Je vindt deze informatie in de bijsluiter of bij je arts of apotheek.


Lage bloeddruk en alcohol

Er zijn ook mensen die last krijgen van een lage bloeddruk als ze alcohol drinken. Wanneer je te veel alcohol drinkt, worden je bloedvaten wijder. Je gaat daardoor blozen en wordt duizelig. Een veel te lage bloeddruk door alcohol is gevaarlijk en kan leiden tot bewusteloosheid.


Stoppen met alcohol bij Trubendorffer

Heb je problemen met je bloeddruk en is alcohol daarbij betrokken? En wil je minderen of stoppen met alcohol, maar lukt dat niet zonder hulp? Bel dan 0800-999 9998 voor een oriënterend gesprek bij Trubendorffer. Wij kunnen je helpen herstellen zonder opname in een verslavingskliniek. 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou