Geheugen verlies door alcohol

wat zijn de risico's

Wanneer je veel alcohol drinkt, kan het zijn dat je je de volgende dag niet meer alles herinnert wat er gebeurd is. Deze vorm van geheugenverlies door alcohol noemt men een black-out. Overmatig gebruik van alcohol kan ook dementie veroorzaken. Trubendorffer legt uit wat er gebeurt met je hersenen wanneer je veel drinkt. Met een ambulant thuisprogramma helpen wij je van je alcoholverslaving af.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Alcohol en het brein

Alcohol kan je hersenen beschadigen en zo geheugenstoornissen veroorzaken. Er zijn grofweg 2 vormen van geheugenverlies door alcohol: black-outs en dementie. Bij een black-out is je kortetermijngeheugen aangetast door de alcohol. Nieuwe herinneringen worden niet opgeslagen. Je kunt je bijvoorbeeld niet of maar gedeeltelijk herinneren wat er de avond ervoor is gebeurd.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Alcohol en dementie

Wanneer je regelmatig veel alcohol drinkt, kun je blijvende hersenschade oplopen. Alcohol remt de opname van vitamine B1. Deze vitamine is nodig voor een goede werking van de hersenen. Door de giftige werking van alcohol en een tekort aan vitamine B1 wordt niet alleen je kortetermijngeheugen aangetast, maar ook je langetermijngeheugen. Deze vorm van dementie door alcoholmisbruik wordt ook wel het syndroom van Korsakov genoemd.


Alcoholverslaving

Veel mensen drinken alcohol en het brein kan een teveel aan alcohol niet altijd goed aan. Geheugenverlies door een overmaat aan alcohol is dan het gevolg. Bij overmatig gebruik van alcohol ligt ook het risico op alcoholverslaving op de loer. Je gaat steeds meer drinken en hebt ook steeds meer nodig om je goed te voelen. Ook regelmatige black-outs kunnen wijzen op een alcoholverslaving.


Behandeling van alcoholverslaving bij Trubendorffer

Heb je last van geheugenverlies door alcohol of denk je dat je verslaafd bent aan alcohol? Bel dan 0800-999 9998 voor een gesprek bij Trubendorffer. Wij helpen je van je verslaving af met een ambulant programma, waarbij je in je thuisomgeving wordt behandeld.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou