Alcohol en borstvoeding

Risico's

Ben je zwanger en wil je weten of alcohol tijdens de borstvoeding veilig is? Kort samengevat: alcohol en borstvoeding gaan niet zo goed samen. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat de nadelen zijn van het combineren van borstvoeding en alcohol en hoe lang alcohol in borstvoeding aanwezig blijft. Als het jou niet lukt om zelf te stoppen met alcohol, zijn wij er om je te ondersteunen. Je volgt ons behandelprogramma op één van onze behandellocaties en blijft gewoon thuis wonen.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Risico’s van alcohol en borstvoeding

Sterke drank, bier of wijn en borstvoeding combineren is niet zo verstandig. Alcohol komt namelijk in je moedermelk terecht en is niet goed voor je baby. Dit zijn mogelijke nadelen van de combinatie van borstvoeding en alcohol:

  • Je borstvoeding komt minder goed op gang.
  • Je baby drinkt minder en groeit slechter.
  • Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
  • Je baby slaapt slechter.
Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Borstvoeding en alcohol: hoe lang blijft alcohol in de borstvoeding?

Eén glas alcohol blijft 2–3 uur in je moedermelk. Reken voor 2 glazen dus 4–6 uur. Drink je toch een keer alcohol voor je borstvoeding gaat geven? Kolf je melk dan af na 3 uur (bij 1 glas alcohol) en gooi hem weg. Daarna kun je je kind weer veilig voeden met borstvoeding en is de alcohol niet meer aanwezig in de melk.


Stoppen met alcohol voor je borstvoeding gaat starten

Drink je regelmatig sterke drank, bier of wijn en ga je borstvoeding geven? Bedenk dan dat alcohol en borstvoeding niet goed samengaan. Drink daarom geen alcohol tijdens de borstvoeding of beperk het in ieder geval tot incidenteel één glas alcohol en doe de borstvoeding daarna weg. Vind je dit moeilijk? Neem dan contact op met Trubendorffer voor tips en ondersteuning. Je bereikt ons via telefoonnummer 0800-999 9998.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou