Diabetes en alcohol

wat is het verband?

Welke stelling is waar? “Alcohol veroorzaakt diabetes”? Of “Alcohol verkleint de kans op suikerziekte”? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat de relatie is tussen suikerziekte oftewel diabetes en alcohol. Drink je regelmatig te veel? Dan kunnen wij je helpen stoppen met ons ambulante behandelprogramma. Je woont thuis en komt regelmatig naar één van onze locaties voor persoonlijke hulp.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Diabetes en alcohol

Alcohol verkleint de kans op suikerziekte niet. Maar of je dan mag zeggen “Alcohol veroorzaakt diabetes”, is nog niet helemaal duidelijk. Wanneer je langdurig te veel alcohol drinkt, kan je lever je bloedsuikerspiegel niet meer goed op peil houden. Maar er is nog onvoldoende bewijs dat je suikerziekte krijgt van overmatig alcoholgebruik.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Verantwoord alcoholgebruik bij diabetes

Alcohol verlaagt je bloedsuikerspiegel en kan een hypo veroorzaken. Heb je diabetes en is alcohol drinken iets dat je graag wilt, beperk het dan tot maximaal 1 glas per dag. Bovendien beïnvloedt suiker in zoete alcoholische drankjes ook je bloedsuikerspiegel. Te veel alcohol verhoogt je bloeddruk. Samen met je diabetes verhoogt dat je risico op hart- en vaatziekten nog eens extra. Een goede reden om de alcohol regelmatig te laten staan.


Heb jij een drankprobleem?

Vind je het moeilijk om geen alcohol te drinken? En merk je dat je drankgedrag invloed heeft op je sociale contacten of je belet om je met je verantwoordelijkheden bezig te houden? Dan ben je mogelijk verslaafd geraakt. Je hoeft je hier niet voor te schamen. Het is wel belangrijk om professionele verslavingszorg te zoeken, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.


Verslaafd aan alcohol? Trubendorffer helpt

Je moet goed voor jezelf zorgen als je diabetes hebt en alcohol drinken hoort daar alleen met mate bij. Wil je hulp bij het stoppen met alcohol, bel dan 0800-999 9998. Met ons ambulante behandelprogramma zijn al veel mensen blijvend van hun drankverslaving hersteld.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou