Wat is alcohol?

Alles over alcohol

Veel mensen drinken regelmatig een glaasje alcohol. Maar wat is alcohol eigenlijk? Trubendorffer geeft uitleg over de samenstelling van alcohol, informatie over de gezondheidseffecten en wat je kunt doen als je een alcoholprobleem hebt. Bij ons kun je terecht voor een ambulante verslavingsbehandeling, waarbij je grotendeels in je eigen omgeving afkickt.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Wat is alcohol?

Alcohol ontstaat wanneer vruchten, granen of aardappels vergisten, waarbij de suikers omgezet worden in alcohol. Andere namen voor deze stof zijn ethanol en ethylalcohol. De scheikundige formule is C2H5OH. Ethanol is een kleurloze vloeistof die makkelijk oplost in water. Alcohol bevat veel energie: 1 gram levert 7 kilocalorieën. Als referentie: een glas bier bevat 10 gram ethanol.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Wat zijn de gezondheidseffecten van alcohol?

Alcoholhoudende dranken beïnvloeden het bewustzijn en zorgen voor veranderingen in je gedrag en stemming. Hoewel sommige onderzoeken uitwijzen dat 1 glas alcohol per dag goed zou zijn voor je gezondheid door het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, zijn de meeste experts het erover eens dat alcohol slecht is voor je gezondheid. Regelmatige alcoholinname verhoogt het risico op de volgende aandoeningen:

  • Kanker: borstkanker, darmkanker, slokdarmkanker, hoofd- en halstumoren
  • Beroerte
  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterol- en vetgehalte in het bloed
  • Leverziektes
  • Impotentie
  • Verminderde vruchtbaarheid

Wat is een verslaving aan alcohol?

Niet iedereen realiseert zich het volgende: wat is alcohol eigenlijk verslavend. In Nederland zijn ruim 82.000 mensen officieel verslaafd aan alcohol. Tien procent van de Nederlanders zijn probleemdrinkers. Zij drinken gedurende te lange tijd te veel en hebben hierdoor medische, sociale en/of financiële problemen.


Behandeling van drankverslaving bij Trubendorffer

Vermoed je dat je een alcoholprobleem hebt of wil je weten: wat is alcohol en wat doet het met mij? Neem dan contact op met Trubendorffer via telefoonnummer 0800-999 9998. Wij helpen je met een persoonlijk programma afkicken van de alcohol. Dat houdt in dat je na een kortdurende opname voor een detox de behandeling verder thuis volgt.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou