Angst voor een leeg glas bier

Cenosillicafobie: bestaat dat echt?

Het klinkt misschien grappig: angst voor een leeg glas bier. Er zijn echter mensen die echt bang zijn voor een leeg bierglas: zij hebben cenosillicafobie (Engels: cenosillicaphobia). Cenosillicafobie is een zeldzame angststoornis. Eén van de risico’s van angst voor een leeg glas bier is een alcoholverslaving. Wij kunnen je helpen herstellen van zowel de cenosillicafobie als de alcoholverslaving met ons intensieve behandelprogramma. Je woont thuis en komt regelmatig naar één van onze behandellocaties voor begeleiding.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Angst voor een leeg glas bier: bestaat dat echt?

In de kroeg wordt het nog wel eens gebruikt als smoes om nog een rondje te bestellen: angst voor een leeg glas bier. Maar bestaat dat eigenlijk wel? Er zijn mensen die oprecht angstig worden van een leeg glas bier. Zij hebben de zeldzame aandoening cenosillicafobie, in het Engels cenosillicaphobia genoemd.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Wat zijn de verschijnselen van cenosillicafobie?

Mensen met cenosillicafobie kunnen paniekaanvallen krijgen bij het zien van een leeg bierglas. Behalve angst kunnen ook onrust en agressie voorkomen. Lichamelijke kenmerken zijn hartkloppingen, zweten en trillen.


Hulp bij cenosillicafobie

Cenosillicafobie is een echte aandoening met belangrijke risico’s, waaronder alcoholverslaving. Schaam je dus niet als je werkelijk last hebt van angst voor dat lege glas bier en neem contact op met Trubendorffer. Uiteraard staan wij ook voor je klaar als je geen angststoornis hebt, maar wel wilt stoppen of minderen met alcohol.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou