Alcohol jongeren

waarom is dit gevaarlijk?

Jongeren onder de 18 jaar mogen in Nederland geen alcohol kopen. Toch komt gebruik van alcohol door jongeren regelmatig voor. Trubendorffer – Hulp bij verslaving legt uit waarom dit gevaarlijk is. Wij helpen je van je verslaving te herstellen met een persoonlijk behandelprogramma, waarbij je gewoon thuis blijft wonen en een aantal keer per week naar een van onze behandellocaties komt.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.

Hoeveel alcohol wordt er door jongeren gedronken?

Sinds 2014 mogen jongeren onder de 18 geen alcohol meer kopen; daarvoor was de leeftijdsgrens 16 jaar. Deze maatregel lijkt te werken: het gebruik van alcohol door jongeren is gedaald. In 2003 had meer dan 80% van de scholieren ooit alcohol gedronken en ruim 70% al voor hun 12e. In 2017 waren deze percentages respectievelijk 42% en 20%. Toch belandden bijna 900 jongeren in 2017 in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Waarom is gebruik van alcohol door jongeren gevaarlijk?

Alcohol komt bij jongeren harder aan dan bij volwassenen. Je lichaam is kleiner en je lever kan alcohol nog niet zo snel afbreken, waardoor het langer in je lichaam blijft. Dit leidt tot gezondheidsproblemen, waaronder hersenschade en leverproblemen. Ook kun je onder invloed van alcohol makkelijker gevaarlijke dingen doen, zoals onveilige seks en verkeersdeelname onder invloed.


Alcoholverslaving bij jongeren

Wanneer je op jonge leeftijd begint met alcohol drinken, is de kans groter dat je op latere leeftijd verslaafd raakt. Een alcoholverslaving ontstaat sluipend en het kan moeilijk zijn om ermee te stoppen. Drink jij te veel? Schaam je er niet voor en praat erover. Zoek ook professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.


Stoppen met alcohol? Trubendorffer helpt

Gebruik van alcohol door jongeren leidt tot allerlei problemen, van hersenschade tot verkeersongelukken. Wil jij stoppen met alcohol drinken? Bel dan 0800-999 9998 voor een gesprek bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Je blijft thuis wonen en naar school gaan terwijl je onze behandeling volgt. Opname in een kliniek is meestal niet nodig om van je alcoholverslaving te herstellen.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou