Trillende handen

Alcohol is vaak de boosdoener

Last van trillende handen? Alcohol zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. Het trillen van de handen is vaak een teken van overmatig alcoholgebruik. Helaas negeren veel drinkers dit signaal. Ze verbergen het liever door weer (en meer) te gaan drinken, in plaats van zich te laten behandelen. Met nog meer schade tot gevolg.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 11 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.

Trillende handen als ontwenningsverschijnsel

Een berucht ontwenningsverschijnsel na het stoppen met alcohol zijn trillende handen. Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd.

Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen. Maar de relatie trillende handen en alcohol is één van de meest bekende en meest besproken effecten van onthouding. Het verschijnsel geldt bijna als symbolisch voor mensen die hun drinkgedrag niet meer in de hand hebben. Vooral omdat het trillen van de handen zo zichtbaar is.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Verband trillende handen en alcohol

Mensen die willen laten zien dat ze de grens tussen sociaal drinken en alcoholisme nog niet gepasseerd zijn, laten vaak hun handen zien. Geen trillende handen? Alcohol vormt dan ook geen probleem, zo concluderen zij.

Je liegt tegen jezelf als je op deze manier je alcoholgebruik beoordeelt. Het is een ernstige vorm van zelfbedrog die helaas vaak wordt toegepast. Veel alcoholisten ontkennen dat zij verslaafd zijn. Ze zijn er zelfs van overtuigd dat hun trillende handen het probleem zijn. Alcohol zien ze juist als een oplossing, omdat het getril immers stopt als ze iets drinken.


Na de trillende handen: lever

Door zo veel energie te steken in het ontkennen van het probleem, verliezen drinkers uit het oog welke schade zij zichzelf toebrengen. Want er ligt een veel groter probleem in het verschiet na de trillende handen: schade aan de lever. Dat is namelijk het orgaan dat zwaar en blijvend beschadigd kan raken door langdurig alcoholmisbruik.

Drie biertjes per dag gedurende ten minste tien jaar kan al leiden tot levercirrose. De levercellen worden dan omgezet in littekenweefsel. Wanneer je blijft drinken, functioneert je lever steeds minder goed. Er blijft steeds minder leverweefsel over terwijl het littekenweefsel alleen maar toeneemt. Uiteindelijk stopt de lever helemaal met werken. De enige oplossing is een levertransplantatie.


Koude rillingen door alcohol

Let dus goed op of je lijdt aan ontwenningsverschijnselen nadat je hebt gedronken. Ze vertellen je of je lichaam een probleem heeft met alcohol. Naast de relatie tussen trillende handen en alcohol is er ook een verband tussen koude rillingen en alcohol. Ook dit is een ontwenningsverschijnsel, een signaal dat je lichaam afhankelijk is geworden van alcohol.


Hulp bij stoppen met alcohol

Heb je na het drinken trillende handen en koude rillingen? Alcohol is de baas geworden over jouw lichaam. Je zit in de gevarenzone, er is volop reden om te stoppen. Houd er rekening mee dat stoppen vraagt om ontwenning. Je lichaam is verslaafd en moet afkicken. De lichamelijke ontwenning van alcohol duurt ongeveer een week. Maar het advies is om helemaal te stoppen met alcoholgebruik, zodat je lichamelijke afhankelijkheid van alcohol volledig verdwijnt.

Heb jij last van koude rillingen en trillende handen? Alcohol de baas worden lukt niet? Wij helpen jou van je alcoholprobleem af, plan direct een gratis intakegesprek of bekijk onze tips om zelf te minderen of stoppen met drinken.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou