Soorten depressie

welke zijn er?

Ongeveer 20% van de Nederlanders krijgt een depressie. Er zijn verschillende soorten depressieve stoornissen. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose geeft informatie over mogelijke oorzaken van depressie en welke soorten er zijn. Er zijn ook soorten depressie die gepaard gaan met een verslaving. Je kunt dan bij ons terecht voor ambulante hulp: je woont thuis en komt regelmatig naar één van onze behandellocaties voor individuele begeleiding en deelname aan zelfhulpgroepen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Depressie: welke soorten zijn er?

De oorzaak van een depressie is niet altijd duidelijk. Veel soorten depressie worden door stoornissen in de hersenen veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten depressieve stoornissen, die licht tot ernstig kunnen zijn:

  • Unipolaire (‘gewone’) depressie
  • Dysthyme stoornis: langer dan 2 jaar milde depressieve gevoelens
  • Bipolaire (manisch-depressieve) stoornis: afwisselend depressieve en manische periodes
  • Psychotische depressie: depressie met hallucinaties en wanen
  • Postpartum depressie: depressie na de bevalling
  • Seizoensgebonden depressie

Soorten depressie bij ouderen

De meeste soorten depressie bij ouderen zijn niet anders dan bij jongeren. Wel zijn er soorten depressie door stoornissen die vooral op oudere leeftijd voorkomen, zoals een beroerte of de ziekte van Parkinson. Ook depressie door het wegvallen van sociale contacten of het niet kunnen wennen in een verpleeg- of verzorgingshuis zijn soorten depressie die vaker voorkomen bij ouderen.


Dubbele diagnose: depressie en verslaving

Een depressie kan leiden tot een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of medicijnen waarmee je je depressieve gevoelens verdooft. Omgekeerd kan een verslaving er ook voor zorgen dat je één of meer soorten depressie krijgt. Vooral alcohol, slaapmiddelen (benzodiazepinen) en amfetamine (speed) zijn beruchte middelen die het risico op een depressie verhogen.


Hulp bij verslaving en depressie bij Trubendorffer

Heb je last van één van de verschillende soorten depressie en een verslaving? Dan moet je eerst van je verslaving herstellen, zodat je depressie goed behandeld kan worden. Je kunt daarvoor terecht bij Trubendorffer. Bel ons op 0800-999 9998 voor een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 999 999 8