Zware pijnstillers

Zeer verslavend

Ruim een miljoen Nederlanders krijgen zware pijnstillers voorgeschreven. De meeste mensen gebruiken deze slechts kort na een operatie, of voor een ernstige aandoening als kanker. Een risico van langdurig pijnstillers gebruiken is dat je eraan verslaafd raakt. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom pijnstillers verslavend kunnen zijn. Je kunt bij ons terecht als je van je pijnstiller verslaving af wilt.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,8)
  • Behandeling volledig vergoed

Welke zware pijnstillers zijn er?

De eerste stap in pijnstilling is paracetamol. Als dit onvoldoende helpt, kun je een NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug, oftewel een ontstekingsremmer zonder steroïden) gebruiken. Voorbeelden van NSAID’s zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac. Als deze medicijnen onvoldoende helpen, kan een arts zware pijnstillers voorschrijven. Deze middelen worden ook wel opiaten of opioïden genoemd. Voorbeelden hiervan zijn morfine, tramadol, fentanyl en oxycodon.


Waarom zijn (zware) pijnstillers verslavend?

Meestal schrijft een arts zware pijnstillers voor een korte periode voor, bijvoorbeeld om de pijn na een operatie te onderdrukken. Artsen zijn voorzichtig met het voorschrijven van zware pijnstillers voor langer dan drie maanden, omdat opiaten verslavend kunnen zijn. Je lichaam went aan de medicijnen (tolerantie), waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde effect. Ook kun je ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer je stopt met zware pijnstillers.


Wanneer ben je verslaafd aan zware pijnstillers?

Word je onrustig als je je zware pijnstillers niet gebruikt? Heb je het gevoel dat je niet zonder kunt? Dan kun je psychisch verslaafd zijn aan de (zware) pijnstillers. Ook concentratieproblemen, sufheid en somberheid zijn kenmerken van een pijnstillerverslaving. Een pijnstillerverslaving kan daarnaast leiden tot sociale en financiële problemen.


Trubendorffer helpt bij medicijnverslaving

Ben je verslaafd geraakt aan zware pijnstillers? Neem dan contact op met Trubendorffer – Hulp bij verslaving voor een oriënterend gesprek. Je bereikt ons 24/7 op 0800-999 9998. We kijken dan samen hoe we je kunnen helpen herstellen van je pijnstillerverslaving en of ons ambulante behandelprogramma geschikt is voor jou.

☎ Praat nu met een deskundige