Oxycodon

Wat is het?

Home /  Kennis / Oxycodon

Oxycodon is een sterke pijnstiller die steeds vaker gebruikt wordt. Wat is oxycodon precies en waarom is deze pijnstiller verslavend? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat de ontwenningsverschijnselen van oxycodon zijn en hoe lang ze aanhouden. Als je hulp nodig hebt om te stoppen met oxycodon, hoe lang dat ook duurt, kun je bij ons terecht voor begeleiding, terwijl je gewoon thuis blijft wonen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is oxycodon?

Oxycodon is een aan heroïne verwante pijnstiller, die onder andere na operaties en bij kanker gebruikt wordt. Wanneer je oxycodon langer dan enkele dagen gebruikt, bestaat de kans dat je eraan verslaafd raakt. Het kan dan moeilijk zijn om ermee te stoppen. Bouw deze pijnstiller altijd langzaam af onder medische begeleiding.


Bijwerkingen van stoppen met oxycodon

Cold turkey stoppen met oxycodon is niet verstandig vanwege de ontwenningsverschijnselen van oxycodon. Hoe lang de ontwenningsverschijnselen van oxycodon aanhouden? Meestal enkele dagen. De ontwenningsverschijnselen van oxycodon zijn:

  • Trillen
  • Onrust
  • Zweten
  • Koorts
  • Hartkloppingen
  • Buikklachten als misselijkheid, buikkramp en diarree
  • Loopneus en niezen
  • Gapen
Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

 

Ontwenningsverschijnselen oxycodon: hoe lang duren ze?

Cold turkey stoppen met oxycodon wordt afgeraden. Artsen werken met een afbouwschema om met oxycodon te stoppen. Je neemt gedurende enkele weken een steeds lagere dosis om niet te veel last te hebben van de bijwerkingen die bij het stoppen met oxycodon optreden. Met professionele begeleiding is stoppen met oxycodon zeker mogelijk.


Wil jij stoppen met oxycodon? Trubendorffer helpt

Wanneer je wilt stoppen met oxycodon, kun je het beste gebruik maken van een afbouwschema om van de oxycodon af te komen. Zorg daarnaast voor professionele begeleiding om de kans op een succesvol herstel zo groot mogelijk te maken. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose is een erkende GGZ-instelling die met een bewezen effectief ambulant programma werkt. Je bereikt ons op telefoonnummer 0800-999 9998 voor hulp om van je verslaving te herstellen.

 
"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs